Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

Η ΕΟΡΤΗ

ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΑ

14 και 15 Αυγούστου 2016


 

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βάλια Πετράκη.

 

Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στο θρησκευτικό στολίδι της Παναγίας της Χαρακιανής για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα Της

 

   Με την δέουσα λαμπρότητα, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και δέους και με πανδαισία βυζαντινών ηχοχρωμάτων από τις ψαλμωδίες, γιορτάσθηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου, στο ιστορικό και Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Χαρακιανής, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Μητροπόλεώς μας και αποτελεί το καύχημα του Μυλοποτάμου.

 

   Χιλιάδες πιστών συνέρρεαν όλες τις μέρες με την ψυχή γεμάτη ελπίδα, με ένα τάμα στα χέρια για να ευχαριστήσουν την χάρη Της, που σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής τους την παρακάλεσαν να τους βοηθήσει και Εκείνη, η Μάνα όλου του κόσμου, έκανε το θαύμα Της! Άνθρωποι κάθε ηλικίας προσέτρεξαν και φέτος στην Παναγία την Χαρακιανή, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της, να ανάψουν ένα κερί στην Χάρη Της και να γιορτάσουν το Πάσχα του καλοκαιριού. Νέοι από διαφορετικές περιοχές έφτασαν στην Χάρη της διανύοντας ακόμη και πεζοί αρκετά χιλιόμετρα, μαρτυρώντας έτσι την ευλάβειά τους και την πίστη τους στην μεσιτεία της Παναγίας. Ενώ περίμεναν υπομονετικά αρκετή ώρα για να προσκυνήσουν τη Θαυματουργή εικόνα Της, ζητώντας παρηγοριά, δύναμη και στήριξη από την Παναγία.

 

   Την παραμονή και την ημέρα της Χάρης Της, στο Ιερό Προσκύνημα του Χάρακα τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Ατάλης–Μπαλή Πανοσιολ. Αρχιμ. Παρθενίου Καλυβιανάκη και με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου. Και, ως είθισται, γύρω από το Ιερό Κουβούκλιό της Παναγίας έψαλαν τα εγκώμια και στο τέλος οι πιστοί προσκύνησαν την χάρη Της. Ενώ πολλοί ήταν οι προσκυνητές που διανυκτέρευσαν στην Εκκλησία, προκειμένου να παρακολουθήσουν την νυκτερινή Θεία Λειτουργία. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο φετινός εορτασμός έγινε με την νέα μορφή του ναού, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης, που τον έφεραν στην αρχική του μορφή, απαλλαγμένο από άκομψες και παράταιρες επεμβάσεις που είχαν γίνει διαχρονικά. Σύμφωνα με τον Ηγούμενο π. Παρθένιο, οι εργασίες αυτές έγιναν σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και αναδείχθηκε ο ναός στην ιστορική του αξία. Δηλαδή, αφαιρέθηκαν παλιά στρώματα από τοιχοποιήσεις από τσιμέντο, έγιναν επιχρίσματα πατητά και βρέθηκαν τα ιστορικά στοιχεία, το οικόσημο των Καλλέργηδων που μαρτυρεί την ιστορική περίοδο του ναού, όπως επίσης και κάποια θυρώματα. Επίσης, κατασκευάσθηκαν το καινούριο πέτρινο κωδωνοστάσιο, οι καινούριες πόρτες και τα παράθυρα.

 

   Στο κήρυγμά του ο π. Παρθένιος είπε: «Εορτάζομε την Μετάσταση, πρωτίστως την Κοίμηση κατά άνθρωπο, αυτής της γυναίκας που έφερε τον Θεό στην γη και ανέβασε τον άνθρωπο  στον ουρανό».

 

Τιμούμε σήμερα την Κοίμηση και ακολουθούμε ως άλλοι Απόστολοι  

 

   Ενώ σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ανέφερε: «Με αυτήν την ιδιαίτερη θέση στο στερέωμα της Εκκλησίας μας, στο χώρο  της Ορθοδόξου πίστεώς μας, τιμούμε σήμερα την Κοίμηση της Παναγίας μας, της Μεγάλης Μάνας, και δίνουμε το παρών μας πλησίον του τάφου της. Ακλουθούμε και εμείς ως άλλοι Απόστολοι στο δρόμο προς την Γεθσημανή για να κηδεύσομε το Θεοδόχο Σώμα της. Και μέσα σε αυτήν την χαρμολύπη του Πάσχα του Θέρους, όπως δικαιολογημένα ονομάζει ο ευσεβής λαός μας, ευρισκόμαστε σε αυτόν εδώ τον ιστορικό και Θεομητορικό τόπο της Θεοσώστου Επαρχίας μας, του ιστορικού και ηρωικού Μυλοποτάμου, και υμνούμε την Χαρακιανή Παναγία μας, την Έφορο και Προστάτη της Ιεράς Μονής μας».

 

Η  γέφυρα η μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν

 

   «Όλο αυτό το πλήθος, ο λαός του Θεού, εδώ και δεκαπέντε ημέρες συμμετέχουν στις Ιερές Ακολουθίες, ερχόμενοι είτε οδηγώντας είτε πεζοπορώντας πολλά χιλιόμετρα. Είτε σταματούν το όχημά τους διερχόμενοι, για να ανάψουν ένα κερί και να εναποθέσουν την προσευχή τους στην Κυρία Θεοτόκο. Όλος αυτός ο λαός του Θεού, μικροί και μεγάλοι, που και απόψε έχουν γεμίσει τούτο τον χώρο, ατενίζουν ευλαβικά το Πρόσωπο της Παναχράντου και ζητούν την Χάρη και την Ευλογία της: Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς».

 

Σας καλωσορίζουμε στο καύχημα του τόπου μας

 

   «Σας καλωσορίζουμε, σας υποδεχόμαστε εδώ, στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής μας, στο προσκύνημα της Χαρακιανής Παναγίας μας, στο καύχημα της Ιεράς Μητροπόλεως και του τόπου μας, και αναφωνούμε μαζί με τον υμνωδό: «Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός ημών», διότι μας χάρισες την Παναγιά μας. Μέσα σε αυτή την πανήγυρη, μέσα σε αυτή την όντως εορταστική ατμόσφαιρα, που περισσότερο θυμίζει χαρά Αναστάσεως, παρά παρουσία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ζωή της Εκκλησίας μας, πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Τριαδικό Θεό, ο Οποίος μας αξιώνει απόψε, για άλλη μια φορά, να βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτό το ιστορικό  κόσμημα της επαρχίας μας. Και, όπως βλέπουν τα μάτια σας και τα μάτια μας, για πρώτη χρονιά εορτάζουμε εδώ, στην ευλογημένη αυλή  της Χαρακιανής Παναγίας μας, βλέποντας τον ιστορικό Ναό της ευτρεπισμένο, μετά την αποκατάστασή του στην αρχική του μορφή».

 

   Τέλος, ο Ηγούμενος μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, λέγοντας ότι μπορεί να μην είναι παρών σωματικά αλλά βρίσκεται κοντά μας νοερά, αφού συμμετέχει στην Ιερά Πανήγυρη ενός άλλου μεγάλου Προσκυνήματος της Θεομήτορος, στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου. Επίσης, ο π. Παρθένιος ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, για τη συμβολή της στο έργο της αποκατάστασης του Ναού, καθώς και τους Ιερείς και τον Αρχιδιάκονο του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ευγενίου, Στυλιανό Καλαϊτζάκη, για την συμμετοχή τους στον Εσπερινό. Ευχαρίστησε ακόμη τους Ιεροψάλτες και όλους τους πρόθυμους διακονητές, καθώς και την Αστυνομία και την Τροχαία Ρεθύμνου, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

 

   Στην Χαρακιανή Παναγία παραβρέθηκαν κατά τον Μέγα Εσπερινό και την Ακολουθία των Εγκωμίων μπροστά στον Επιτάφιο της Παναγίας η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή μαζί με τον σύζυγό της, Καθηγητή Ιατρικής κ. Χρήστο Λιονή, όπως επίσης και ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος.

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες