Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

Η Εκκλησία Κρήτης κατά την Α' Βυζαντινή Περίοδο

Τόσο κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (325- 535) όσο και κατά την περίοδο της υπαγωγής της Μεγαλονήσου στην πνευματική εποπτεία του παπικού θρόνου (535-732), η Εκκλησία  Κρήτης συμμετείχε ενεργά σε όλα τα μεγάλα πρoβλήματα της Εκκλησίας, όπως φαίνεται από την εκπροσώπηση της Μητρόπολης Κρήτης στις Οικουμενικές Συνόδους (Γ', Δ', Ε', ΣΤ' και Ζ'). Από την εκπροσώπηση αυτήν προκύπτει ότι ήδη από τα μέσα του 5ου αιώνα η Εκκλησία Κρήτης είχε σχεδόν πλήρη ανάπτυξη. Είχε ένα σύνολο εννέα Επισκοπών (Χερρονήσου, Κνωσού, Λάμπης (Λάππας), Ελευθερνών, Καντάνου, Ιεράπυδνας Σουβρίτου (Συβρίτου), Κυδωνιάς, Κισάμου), υποκείμενων στην Αρχιεπισκοπή Γορτύνης.

Από τα πρακτικά των Συνόδων φαίνεται επίσης ότι η ιεραρχική θέση της Εκκλησίας Κρήτης δεν παρέμενε σταθερή, ήταν όμως πάντοτε σημαντική. Έτσι ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, όπως ονομαζόταν πλέον ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Μεγαλονήσου, υπογράφει αρχικά ανάμεσα στην 39η και 48η και αργότερα ανάμεσα στην 9η και 14η θέση.

Οι δεσμοί ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και στην Κρήτη, παρά την επίσημη εξάρτηση της τελευταίας από τη Ρώμη, ήταν στενοί. Η σχέση αυτή φαίνεται καθαρά στην περίπτωση του Ανδρέα του Ιεροσολυμίτη, του διασημότερου ιεράρχου της Κρήτης. Η εκλογή του στην Κωνσταντινούπολη περί το 710 ή 711, ως προκαθημένου μιας Εκκλησίας που τυπικά ανήκε στη Ρώμη, δείχνει πως ή από την εποχή αυτήν η Κρήτη βρισκόταν ως ένα βαθμό υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.
Επί Λέοντος του Γ' (717-741) η Εκκλησία Κρήτης περιήλθε οριστικά στη δικαιοδοσία της Ανατολικής Εκκλησίας (732/733). Αυτήν την πράξη επηρέασε αναμφισβήτητα η εικονομαχία (726-843), που συγκλόνισε για έναν περίπου αιώνα το Βυζάντιο. Επί Κωνσταντίνου του Ε' (741-775) έγιναν οι σκληρότερες διώξεις των προασπιστών της τιμής των ιερών εικόνων όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και στις επαρχίες. Η Κρήτη δεν έμεινε αμέτοχη και σ' αυτόν τον αγώνα. Κάποιος προασπιστής των εικόνων μοναχός Παύλος εκτελέστηκε πριν από το 767 από τον διοικητή της Κρήτης Θεοφάνη Λαρδότυρο. Κι άλλοι όμως Κρητικοί, προασπιστές των εικόνων, υπέστησαν διώξεις ή μαρτύρησαν έξω από το νησί. Ο γνωστότερος ήταν ο Αγιος Ανδρέας «ο εν τη Κρίσει», ο οποίος μαρτύρησε το 767 στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη δεύτερη περίοδο της εικονομαχίας ένας από τους σημαντικότερους υπερασπιστές των εικόνων υπήρξε ο Νικόλαος ο Στουδίτης, του οποίου γενέτειρα  ήταν η Κυδωνία.

Συνολικά η Α' Βυζαντινή περίοδος (330-824) συνιστά μια λαμπρή εποχή στην Εκκλησία Κρήτης. Από  τον  5ο  έως το πρώτο μισό του 7ου   αιώνα επικράτησε  ειρήνη  στο  νησί.   Εμφανίστηκαν  ηγετικές εκκλησιαστικές μορφές, άγιοι, άνθρωποι των γραμμάτων, χτίστηκαν ναοί και θριάμβευσε ο Χριστιανισμός. Μελανά σημεία υπήρξαν η κρίση της εικονομαχίας και οι πειρατικές επιδρομές.

Ανδρέας ο Ιεροσολυμίτης: Μόνασε στον Πανάγιο Τάφο. Απέκτησε μεγάλη μόρφωση και αναδείχθηκε «νοτάριος» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το 685 πήγε στην Κωνσταντινούπολη και χειροτονήθηκε διάκονος. Στις αρχές του 8ου αιώνα εκλέχθηκε αρχιεπίσκοπος Γορτόνης (Κρήτης). Διακρίθηκε ως εκκλησιαστικός ποιητής και υμνογράφος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεωρείται εισηγητής του ποιητικού είδους του «κανόνα». Σπουδαιότερο έργο του είναι ο Μέγας Κανών, που αποτελείται από 250 τροπάρια. Ανακηρύχθηκε άγιος και η μνήμη του εορτάζεται στις 4 Ιουλίου.

 

 

Ο Άγιος Ανδρέας «ο εν τη Κρίσει»:μοναχός από την Κρήτη. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε' είχε εγκατασταθεί στη Κωνσταντινούπολη. Εκεί τόλμησε να αποδοκιμάσει τον αυτοκράτορα μέσα στον ναό του Αγίου Μάμαντα για την εικονοκλαστική πολιτική του. Για την πράξη του αυτή βασανίστηκε και διαπομπεύτηκε με οικτρό τρόπο που κατέληξε στον θάνατό του. Ανακηρύχθηκε άγιος και η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου.

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες