Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ 
ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ  ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ
 

Στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου υπάρχει ο ιστορικός Ιερός Ναός της Κυρίας των Αγγέλων ή «η Μικρή Παναγία» όπως είναι ευρύτερα γνωστός στους κατοίκους του Ρεθύμνου. Τιμάται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου) στον ιστορικό αυτό Ναό, του οποίου η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αν οι τοίχοι είχαν αυτιά και στόμα θα μπορούσαν να μαρτυρήσουν μεγάλα και συγκλονιστικά γεγονότα που είναι άρρηκτα δεμένα με την ιστορία αυτής της πόλης διαμέσου των αιώνων.

Πότε ακριβώς χτίστηκε ο ναός δε μας είναι γνωστό. Την εποχή της Ενετοκρατίας στην Κρήτη (1211-1669) μαρτυρείται από ιστορικούς της εποχής ότι στα μέσα του 16ου αι. υπήρχε στο σημείο που μέχρι σήμερα είναι ο Ναός, Βενετσιάνικος ναός αφιερωμένος στην Αγία Μαρία την Μαγδαληνή. Στη συνέχεια και όταν το νησί κατακτήθηκε από τους Τούρκους (1669) μετατράπηκε σε Μουσουλμανικό τζαμί.

Η Παναγία όμως είχε άλλο σχέδιο γιά το Ναό αυτό, γνωρίζοντας και τη βαθιά ευσέβεια και πίστη των Ρεθυμνίων στο πρόσωπό Της. Έτσι, μετά το Πάσχα του 1917 με θαυμαστό τρόπο, με δική Της παρέμβαση, ο Ναός επανέρχεται στα χέρια των ορθοδόξων Χριστιανών. Έκτοτε και μέχρι σήμερα με τη χάρη της Παναγίας λειτουργεί ως ορθόδοξος Ιερός Ναός, εξυπηρετώντας τις λατρευτικές ανάγκες μεγάλου αριθμού κατοίκων της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Πρόσφατα, ο Ιερός Ναός της Κυρίας των Αγγέλων επισκευάσθηκε και ανακαινίσθηκε. Ο φθοροποιός χρόνος είχε αφήσει έντονα τα σημάδια του. Παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα σε πολλούς χώρους του Ναού, όπως το καμπαναριό κ.α. Το σημερινό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τον αιδεσ. Ιωάννη Κλειδή, συνεπικουρούμενο από τό συνεφημέριό του π. Σπυρίδωνα Βαρδιδάκη αλλά και τους εκλεκτούς κυρίους Ευάγγελο Πατεράκη, Βενιζέλο Γιουρτζάκη, Εμμανουήλ Γιαλιτάκη και Γεώργιο Μαθιουδάκη αποφάσισαν την άμεση εκκίνηση των εργασιών αποκαταστάσεως αυτού του ιστορικού μνημείου. Το τεχνικό γραφείο του εκλεκτού μας συμπολίτου μηχανικού κ. Κωνσταντίνου Ηλιάκη ανέλαβε και εκπόνησε δωρεάν σχετική μελέτη η οποία εγκρίθηκε από την  28  Ε.Β.Α.

Με την ευχή της Παναγίας μας και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ευγενίου ξεκίνησαν οι εργασίες οι οποίες διήρκεσαν από τον Νοέμβριο του 2011 έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2012. Χρηματοδότης όλου του έργου η Χάρη της Παναγίας και η αγάπη των χριστιανών που έχουν σε ξεχωριστή θέση μέσα στην καρδιά τους το πρόσωπό Της. Μιά αγάπη που επιτρέπει να λειτουργεί σε διπλανό χώρο του Ιερού Ναού από το 1963 συσσίτιο για μικρά παιδιά Δημοτικού και όχι μόνο.

Σήμερα, ο ιστορικός ναός της Κυρίας των Αγγέλων με τις διακριτικές παρεμβάσεις που έγιναν ώστε να μην αλλοιωθεί η ιστορική του ταυτότητα και συνέπεια εξακολουθεί να εκπέμπει φως στα σκοτάδια των καιρών μας και ένα ασφαλές πνευματικό καταφύγιο των χριστιανών που ζητούν λίγη ελπίδα στα αδιέξοδα της ζωής. Και ποια μεγαλύτερη ελπίδα από αυτήν της Παναγίας μας!

Ρέθυμνο, Μάϊος 2012
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού
Αιδεσ. Ιωάννης Κλειδής

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες