Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΟΥΜΠΕ
5 και 6 Αυγούστου 2015

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βάλια Πετράκη

 

Λαμπρός εορτασμός της Δεσποτικής Εορτής
της
Mεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού
στην ομώνυμη  Ιερά Μονή  του  Κουμπέ

 

Με θρησκευτική ευλάβεια, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, εορτάσθηκε η Δεσποτική εορτή της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην ομώνυμη Ιερά Μονή στον Κουμπέ. Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, τον οποίο πλαισίωναν πολλοί κληρικοί.

Τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό όσο και κατά την κυριώνυμο ημέρα πλήθος πιστών είχε κατακλύσει την Ιερά Μονή προκειμένου να ανάψει ένα κερί στην Χάρη Του. Τον πανηγυρικό της ημέρας κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης. Στο κήρυγμά του μίλησε για την Εορτή της Μεταμορφώσεως επικεντρώνοντας στην παρουσία του φωτός στη ζωή του ανθρώπου. «Να παραμείνετε στο φως της αλήθειας, στο φως της ζωής», προέτρεψε, μεταξύ άλλων, τους πιστούς ο Πανοσιολογιώτατος.

 

Στο Θαβώρ της Τοπικής μας Εκκλησίας

 

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευλόγησε τους άρτους και τις απαρχές των σταφυλιών. Ενώ στην σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε την Ηγουμένη της Μονής, την Γερόντισσα Πανσέμνη,και τις μοναχές για το σημαντικό έργο που επιτελούν στο καθαγιασμένο αυτό Μοναστήρι. Ευχαρίστησε επίσης την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης, Γερόντισσα Θέκλα, του μοναχούς, τις μοναχές και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους την μεγάλη αυτή Εορτή. Ο Επίσκοπός μας ειδικότερα είπε:

 

Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε στο Θαβώρ της Τοπικής μας Εκκλησίας

 

«Σας ευχαριστώ όλους που, αν και καθημερινή, αφήσατε τις δουλειές σας και ήρθατε στο Θαβώρ της Τοπικής μας Εκκλησίας, στην Ιερά Μονή του Σωτήρος του Κουμπέ, για να συνεορτάσομε αυτή την μεγάλη Εορτή.

Σας ευχαριστώ πολύ από καρδιάς και εύχομαι σε όλους το Θαβώριον Φως να καταυγάζει τα μυχιέστατα των καρδιακών σας χώρων. Σας ευχαριστώ γιατί σήμερα ακούσατε για μια ακόμη φορά την φωνή της Εκκλησίας και συναχθήκατε, ως φωτόμορφα παιδιά Της, για να πάρετε φως. “Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός του Χριστού”, είπε σήμερα η Εκκλησία σε όλους μας, για μια ακόμη φορά, στο Πάσχα αυτής της Θείας Λειτουργίας. Και το έχομε ανάγκη αυτό το φως, ιδιαίτερα σε τούτους τους σκοτεινούς καιρούς, που σκοτάδι μας τυλίγει από παντού. Αυτό το φως υπάρχει στην Εκκλησία, όπως πολύ όμορφα και χαριτωμένα μας είπε ο πατήρ Πρόδρομος, μόνο εντός της Εκκλησίας, η οποία δεν διέψευσε ποτέ τους ανθρώπους Της, τον λαό του Θεού. Και που είκοσι και πλέον αιώνες παραμένει εδραία και αμετακίνητη σε όσα παρέλαβε από τον Χριστόν και τους αυτόπτες και αυτήκοες μάρτυρες των λόγων, της διδασκαλίας, της ζωής, της Μεταμορφώσεως, του Πάθους, της Σταύρωσης και της Ανάστασής Του, τους Αγίους Αποστόλους».

 

Ο πατήρ Πρόδρομος είναι ο δικός μου πρωτογιός, για τον οποίο καυχώμαι

 

 Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ευγένιος είπε: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον πατέρα Πρόδρομο και να σας τον συστήσω, σε όσους δεν τον γνωρίζετε. Είναι ο Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας μας, της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης, και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Είναι ο δικός μου πρωτογιός, για τον οποίο καυχώμαι. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που χειροτόνησα λίγες μέρες μετά την δική μου εις Επίσκοπον χειροτονία, πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, και ο οποίος έκτοτε με διαδέχθηκε σε όλα τα διακονήματα που κατά καιρούς μου εμπιστεύθηκε η Εκκλησία. Και καμαρώνω γι’ αυτόν, γιατί είναι ένα πολύτιμο στέλεχος που και σήμερα και αύριο προοιωνίζεται ότι θα δώσει πολλούς καρπούς στην Κρήτη και στην Εκκλησία μας».

 

Έχομε εγγύηση των αγαθών της Βασιλείας του Θεού

 

Αναφορικά με την ευλογία των σταφυλιών τόνισε: «Με τα αγαθά που ήδη μας έχουν χαριστεί από τον Θεό, έχομε εγγύηση των αγαθών της Βασιλείας Του. Και γι’ αυτό Τον ευχαριστούμε και συμβολικά μια φορά τον χρόνο, σήμερα, που η Εκκλησία μας ευλογεί τους καρπούς της γης». Ενώ, όπως είπε, σαν σήμερα πριν από κάποια χρόνια βρέθηκε στην Πολωνία, όπου δεν έχουν σταφύλια και ευλογούν τα μήλα. Και έτσι δοξάζουν τον Θεό, που χαρίζει αυτά τα δώρα Του στους ανθρώπους. «Και αυτό το λέω μόνο και μόνο για ένα λόγο: Γιατί πριν από λίγες ημέρες αποθαρρυνθήκαμε όλοι και ευνόησαν πολύ και πολλά αυτή την κατάσταση. Και χάσαμε, προς καιρόν ευτυχώς, την ελπίδα μας, το φως του προσώπου μας. Χάσαμε την αισιοδοξία μας και μερικοί άνθρωποι από εμάς, αστήρικτοι πνευματικά, βγήκαν και από τα όρια τους».

 

Εμείς περιμένομε μόνο το έλεος του Θεού και ζούμε μέσα σε αυτό

 

«Θέλω να σας παρακαλέσω, είπε ο Ιεράρχης μας, ευχαριστώντας τον Θεό σήμερα για όσα μας δίδει, να ζούμε με αυτούς τους ανασασμούς της αιωνιότητας και της προσδοκίας των αγαθών από τον Θεό. Κανείς δεν μας δίνει αγαθά παρά μόνο ο Πατήρ των φώτων. Κανείς δεν πρόκειται να μας δώσει και δεν πρέπει να περιμένομε ούτε από τους άλλους, ούτε από «τους έχοντες και κατέχοντες», κατά μια έκφραση που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και αυτή πριν από λίγο καιρό στα πολιτικά μας πράματα. Εμείς περιμένομε μόνο το έλεος του Θεού και ζούμε μέσα σε αυτό. Και μέσα σε αυτό μπορούμε, μπορούμε το ξαναλέω, με ψηλά το κεφάλι και αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλον, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, να οδηγούμαστε στο όρος της Μεταμορφώσεως. Αφήνοντας τις κάθε λογής παραμορφώσεις που μας επιβάλλει ο κόσμος και η σύγχρονη ζωή».

 

Να κάνουμε τις μορφές μας, μορφές Θεού και όχι  παραμορφωμένες υπάρξεις

 

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης κ. Ευγένιος παρακάλεσε το εκκλησίασμα να κρατήσει μια φράση του: «Στο χέρι μας είναι τις μορφές μας να τις κάνουμε μορφές Θεού, μεταμορφωμένες υπάρξεις και όχι παραμορφωμένες και διαστρεβλωμένες ανθρώπινες οντότητες. Αυτή μόνο την φράση θέλω να κρατήσετε από το στόμα του Επισκόπου σας σήμερα. Η Εορτή της Μεταμορφώσεως έδειξε όχι μόνο την δόξα της θεϊκής μορφής του Θεανθρώπου αλλά και την δόξα που μπορεί να πάρει κάθε άνθρωπος, αν θέλει να κάνει την ζωή του Χριστο-ζωή, αν θέλει να ακολουθήσει στα ίχνη Του τον Χριστό, αν θέλει να βιώσει κατά το θέλημά Του και να εφαρμόσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, τις ευαγγελικές επιταγές».

 

Την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ Γεώργιος Μαρινάκης και ο Άρχων Νομοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Σπυρίδων Λιονάκης.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί, ότι οι μοναχές της Μονής είχαν ετοιμάσει διάφορα εδέσματα ώστε να περιποιηθούν τους προσκυνητές.

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες