Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗΣ
ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΡΟΥΣΤΙΚΩΝ
20 Ιουλίου 2015

 

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βάλια Πετράκη

 

Λαμπρός ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στην Ιερά Μονή Ρουστίκων

 

Mε ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Άγιου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην ιστορική Ιερά Μονή Ρουστίκων. Μέσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ξεχωριστή είναι η θέση του προφήτη Ηλία, ο οποίος είναι «των Προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος, της παρουσίας Χριστού». Πλήθος πιστών κατέκλυσε την Ιερά Μονή τόσο στον εσπερινό όσο και την κυριώνυμο ημέρα για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη του Αγίου.

Ανήμερα της εορτής χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξείχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

 

Ο Προφήτης Ηλίας υπήρξε αναχωρητής μοναχός

 

Στο θεόπνευστο κήρυγμά του ο κ.κ. Ευγένιος μίλησε για τον μεγάλο Προφήτη Ηλία λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Συνήθως ο λαός εκδηλώνει την αγάπη του με την ανέγερση των ναών του στις κορφές των βουνών και των λόφων. Και είναι πολύ συχνά τα τοπωνύμια «στον Αϊ-Λια», όπως συχνό είναι το φαινόμενο να βλέπουμε τους ιερούς χώρους, που είναι αφιερωμένοι στον Προφήτη Ηλία, επάνω σε υψηλά μέρη για να υπενθυμίζουν σε όλους την πυρφόρο ανάβασή του στους ουρανούς.

Είναι όμως πιο οικείο, πιο πνευματικό, πιο χαριτωμένο κατά Θεόν, αυτό που γίνεται σε τούτο και σε μερικά ακόμη μοναστήρια. Η σύνδεση του Προφήτη με τον μοναστήρι και με τον μοναχισμό. Που δεν είναι χωρίς λόγο, αφού ο Προφήτης Ηλίας υπήρξε μοναχός πριν καν οργανωθεί ο μοναχισμός, όπως τον ορίζει η Εκκλησία μας από τον καιρό του Χριστού μας και έκτοτε. Και μάλιστα αναχωρητής μοναχός.

Ο Προφήτης Ηλίας, άνθρωπος σε υψηλά μέτρα αρετής, πνευματικότητας και αγιασμού, έζησε μόνος, μονώτατος με τον Θεό, σε εκείνο το σπήλαιο κάτω στα Ιεροσόλυμα, στην Μονή σήμερα του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβά, όπου ο Προφήτης Ηλίας πέρασε πολύ χρονικό διάστημα, ζώντας «μόνος μόνω Θεώ». Εν νηστεία και προσευχή. Έδωσε κυριολεκτικά τον εαυτό του στον Θεό αλλά και στην διακονία των ανθρώπων. Κάθε φορά που αισθανόταν το βάρος της ευθύνης και την αγωνία του, για να έλθει ανάμεσά τους και να τους διορθώσει, και να τους παιδαγωγήσει στο σωστό, όταν εκείνοι είχαν ξεκλείνει από το θέλημα και το δρόμο του Θεού.

Ο Προφήτης Ηλίας, ένας ζηλωτής άνθρωπος, ένας προφήτης φωνή του ίδιου του Θεού στα σπλάχνα του λαού του, με το ίδιο το προσωπικό του παράδειγμα, με την αγιότητα του, με την άσκηση του, με την εγκράτεια του, με την προσευχή του, ήταν, είναι και θα είναι για όλους τους πιστούς της Εκκλησίας, ένας Πρόδρομος της Χάριτος του Θεού. Ένα υπέροχο πρόσωπο της προ Χριστού εποχής, της Παλαιάς Διαθήκης, που όμως ξεπέρασε όλες τις εποχές και όλους τους χρόνους και εισήλθε, με ένα μοναδικό και υπέροχο τρόπο, ακόμα και στην εποχή της χάριτος, στην Καινή Διαθήκη, που τόσες φορές θησαύρισε εντός της το τίμιο όνομα του».

 

Τέλος, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, «από τον έσχατο ως τον πρώτο», όπως είπε χαρακτηριστικά, και ιδιαίτερα τον Καθηγούμενο π. Ιωάννη Κουφουδάκη και τους πατέρες Ρωμανό και Βασίλειο, που αποτελούν την αδελφότητα της Μονής, καθώς και όλους τους διακονητές, που βοήθησαν για να γίνει η πανήγυρις του Προφήτη.

«Ευχαριστώ, είπε, από την καρδιά μου και τους καλούς πατέρες που συλλειτουργήσαμε σήμερα, τους καλούς μας ψάλτες και όλους εσάς, που αν και καθημερινή αφήσατε τις ασχολίες στα σπίτια σας και ήρθατε εδώ, σε αυτό το περίπτυστο σεμνείο της Εκκλησίας μας. Σε αυτό το μοναστήρι με την τόση παράδοση και προσφορά στον τόπο, για να πούμε μαζί ένα Δόξα τω Θεώ για τον Προφήτη Ηλία που μας έχει χαρίσει και ένα Κύριε ελέησον για τις αμαρτίες μας, για τα σπίτια μας, για τα παιδιά μας και προπάντων, τούτους τους καιρούς, για την πολύπαθη πατρίδα μας και τον λαό μας που δοκιμάζονται ως μη όφειλε, ίσως πέρα και πάνω από τις δυνάμεις τους.

Σας εύχομαι όλα τα καλά του Θεού στην ζωή και στα σπίτια σας».

 

Ακολούθησε λιτανεία γύρω από την Μονή και η ευλογία των άρτων κάτω από την κληματαριά. Τέλος, ο Καθηγούμενος π. Ιωάννης Κουφουδάκης, παρέθεσε γεύμα στον Επίσκοπο και τους ιερείς στην τράπεζα της Μονής, ενώ για όλο τον κόσμο υπήρξε πλούσια η παραδοσιακή φιλοξενία που προσφέρουν τα μοναστήρια μας.

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες