Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΜΜ. ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ
ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
«ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΝΟΥΦΡΑΚΗΣ
Μιά ἐμβληματική Μορφή τοῦ Ἑλληνισμοῦ»
Τετάρτη, 17 Ἰουνίου 2015
Αἴθουσα Ἐκδηλώσεων Ἱεροῦ Ναοῦ
Ἁγίων Τεσσάρων Μαρτύρων

 

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βάλια Πετράκη

 

Ένας ατέλειωτος αγώνας όλη η ζωή του

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλώνων «Ο Κρυονερίτης» το 2003 έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής της ηρωικής μορφής του Αρχιμανδρίτη και στρατιωτικού Ιερέα Ελευθερίου Νουφράκη. Ήταν ένας φόρος τιμής στον κήρυκα της Εκκλησίας και της Πατρίδας. Του παπά που φόρεσε το πετραχήλι σαν βρέθηκε στην Αγιά-Σοφιά το 1919 και αναφώνησε: Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος...

Ναι, η Λειτουργία άρχισε μετά από 446 χρόνια από την Άλωση της Πόλης. Όλη λοιπόν η ζωή και η δράση αυτού του αντρειωμένου παπά καταγράφεται στο πόνημα που συνέγραψε για λογαριασμό του Συλλόγου ο δάσκαλος και συγγραφέας Αντώνιος Στιβακτάκης με τίτλο: «ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΝΟΥΦΡΑΚΗΣ - Μια εμβληματική Μορφή του Ελληνισμού». Πρόκειται για μια καλαίσθητη ιστορική έκδοση, η οποία περιέχει σημαντικά έγγραφα, όπως το ιστορικό ημερολόγιο του παπά Νουφράκη, σπάνιες φωτογραφίες κ.α.

Το  βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Μίλησαν δυο χαρισματικοί ομιλητές: ο φιλόλογος, θεολόγος και συγγραφέας κ. Κωστής Παπαδάκης και ο φιλόλογος και επίτιμος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου κ. Θεόδωρος Πελαντάκης.

 

Το καλύτερο και αιώνιο τρισάγιο για τον παπα-Λευτέρη Νουφράκη

 

Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Βάλια Πετράκη, η οποία, αφού καλωσόρισε τον κόσμο, είπε: «Η αποψινή βραδιά της παρουσίασης του συγκεκριμένου βιβλίου είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί θεωρoύμε ότι αποτελεί το καλύτερο και αιώνιο τρισάγιο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην μνήμη του ηρωικού αυτού λειτουργού. Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να εκφράσω και δημόσια τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο, που όχι μόνον προλόγισε το βιβλίο, αλλά από την αρχή αγκάλιασε την όλη ιδέα και στάθηκε πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης για την δημιουργία αυτής της καλαίσθητης και ιστορικής έκδοσης. Πραγματικά σας ευχαριστούμε από καρδιάς, Σεβασμιώτατε!»

 

Είναι άξιοι επαίνων και συγχαρητηρίων όλοι όσοι οραματίσθηκαν και έφθασαν τελικά στην ολοκλήρωση αυτού  του μεγάλου έργου

 

Στην συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος στον χαιρετισμό του μίλησε με πολλή συγκίνηση για το σπουδαίο αυτό πόνημα του παλιού του φίλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο μακαριστός Αρχιμ. Ελευθέριος Νουφράκης, με το ήθος και την παρουσία του, τιμά τον τόπο που τον γέννησε και την εκκλησιαστική μας παροικία. Και το μνημόσυνό του παραμένει «εις γενεάν και γενεάν». Ελάχιστη ανταπόδοση από μέρους μας αποτελεί η συμβολή στην έκδοση αυτού του βιβλίου που φανερώνει την αγάπη στον άνθρωπο και στην πατρίδα, την γενναιότητα του, την πνευματική του καλλιέργεια, τη θυσιαστική διάσταση της μαρτυρικής ιεροσύνης του. Έχομε την αίσθηση ότι ο ευλογημένος τόπος μας και η Εκκλησία μας, και με τον τρόπο αυτό, πολλές δεκαετίες  μετά την κοίμηση του, τον αναπαύει, και μνημειώνει την προσφορά του.

Η συγκίνησή μας οφείλεται αφενός στο ότι με το βιβλίο αυτό επιχειρείται μια ολοκληρωμένη καταγραφή και παρουσίαση του ιστορικού εκκλησιαστικού προσώπου, του γνωστού σε όλους παπα-Λευτέρη Νουφράκη, και αφετέρου στο ότι ο τόπος, όπου εκείνος πρωτοείδε το φως, και οι κάτοικοί του είχαν άλλη μια πρωτοβουλία για να προβάλουν, στους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς μας, τη μορφή και το παράδειγμά του και προπάντων να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε αυτόν.

Αυτό είναι που επιθυμούμε ιδιαίτερα να επαινέσομε, αφού τελευταία όλο και περισσότερο παρατηρούμε να κυριαρχεί η αγνωμοσύνη και η λησμοσύνη προσώπων στα οποία οφείλουμε είτε το ευ ζην, είτε το κατά Χριστόν ζην, είτε την πνευματική μας ελευθερία γενικότερα. Είναι άξιοι επαίνων και συγχαρητηρίων όλοι όσοι οραματίσθηκαν και έφθασαν τελικά στην ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου, το οποίο, όπως από την πρώτη στιγμή μπορεί να κατανοήσει ο αναγνώστης του, είναι προϊόν πολλής αγάπης και ατρήτων κόπων και θυσιών από μέρους του εκλεκτού ερευνητή και συγγραφέα του, γνωστού άλλωστε για τις πάντοτε επιμελημένες εργασίες του. Ο καλός συγγραφέας του βιβλίου αυτού μας δίδει, με ενάργεια και χάρη περισσή, τη δυνατότητα να ζήσομε ξανά ιστορικές στιγμές του παρελθόντος με υψηλούς συμβολισμούς και να λάβομε μηνύματα διαχρονικά πίστεως, ελπίδος και αγάπης προς ιδανικά, όπως η υγιής φιλοπατρία και ο αληθινός ηρωισμός που δεν επιδιώκει τιμές και εγκώμια, ούτε περισσότερο αναγνωρίσεις και ανταλλάγματα. Τον ευχαριστούμε και γι’ αυτή του την πνευματική προσφορά προς όλους μας και του ευχόμαστε, γνωρίζοντας το ανήσυχο πνεύμα του, καλή συνέχεια στις ερευνητικές ενασχολήσεις του».

 

Εκφραστής της ανάγκης για ανεξαρτησία ο παπα-Λευτέρης

 

Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου κα Ευδοξία Καββάλου αναφέρθηκε στο χωριό της λέγοντας ότι: «μπορεί να είναι μικρό αλλά έχει βγάλει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες και ο πρωταγωνιστής του σημερινού βιβλίου, γνήσιο τέκνο της εποχής του, εκφραστής της ανάγκης για ανεξαρτησία και απελευθέρωση, παθιασμένος υπερασπιστής της ελευθερίας και κινούμενος στα όρια της αποκοτιάς για να υπερασπιστεί τις αξίες του, πέτυχε ένα ιστορικό γεγονός που καταγράφηκε και διαδίδεται στην πάροδο των χρόνων, πολύ περισσότερο από τη λοιπή προσφορά του στο ελληνικό έθνος, λόγω της τόλμης του να ενσαρκώσει ενδόμυχους πόθους του ελληνικού έθνους για λίγες μόνο στιγμές λειτουργώντας στην Αγιά-Σοφιά το 1919».

 

Ο Μητροπολίτης περιέβαλε την προσπάθεια μας και μας προσέφερε ηθική και οικονομική στήριξη

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η πρόεδρος τόνισε την αρωγή της Μητροπόλεως αναφέροντας: «Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή της Μητρόπολης Ρεθύμνου, η οποία με το πρόσωπο του τωρινού Μητροπολίτη περιέβαλε την προσπάθεια μας, με περισσή χαρά μας προσέφερε ηθική και οικονομική στήριξη, αλλά και με προθυμία μας διέθεσε κάθε μέσο για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων και αυτήν την αίθουσα».

 

Ηρωική ιερατική μομφή

 

Συνεχίζοντας η κα Καββάλου είπε για το βιβλίο: «Ο συγγραφέας στο βιβλίο του περιγράφει την ζωή και την δράση του παπα-Λευτέρη Νουφράκη, ενώ καταγράφει πολλά αποσπάσματα από το προσωπικό του ημερολόγιο, που βρίσκεται στο Μουσείο του χωριού του στις Αλώνες. Μας καθιστά κοινωνούς σε ένα από τα ηρωικότερα και συγκλονιστικότερα γεγονότα της εθνικής ιστορίας μας αλλά και της ιστορίας του Χριστιανισμού. Ο παπά-Λευτέρης ήταν ένας Κρητικός ήρωας, ένας ατρόμητος χαρακτήρας με αρετή και τόλμη θαυμαστή, με παραδειγματική αίσθηση του ιερατικού του χρέους και καθήκοντος, που υπερέβη τα εσκαμμένα, που κατόρθωσε το ακατόρθωτο, το απίστευτο, το αδιανόητο, το ασύλληπτο, αψηφώντας την όποια συνέπεια, τον ίδιο τον θάνατο. Οι αξιοθαύμαστες ψυχικές ιδιότητες, η απίστευτη τόλμη και η αυτοθυσία του παπα-Νουφράκη, προκειμένου να πετύχει τον υπέρτατο αυτό σκοπό, είναι μοναδικές στην ιστορία μας. Ο ιερέας Νουφράκης έσπευσε να υπερασπιστεί την πατρίδα του, ενώ παράλληλα με τον τρόπο του πολέμησε για την δόξα του Θεού μας, τον θρίαμβο της θρησκείας μας και την υπεράσπιση των εθνικών μας ιδεωδών. Την ηρωική αυτή ιερατική μορφή, που αγγίζει τα όρια του θρύλου, καταγράφει στο βιβλίο του ο κ. Στιβακτάκης».

 

Βιογραφικό του συγγραφέα και το πολυσήμαντο έργο του

 

Ο συγγραφέας Αντώνιος Eμμαν. Στιβακτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1959 και κατάγεται από το Χόνδρο Βιάννου. Υπηρέτησε ως δάσκαλος επί 33 χρόνια στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας, στην Αθήνα και στο Ηράκλειο από όπου συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούνιο του 2014. Το έτος 1979 δημοσίευσε την πρώτη εργασία του, ταξιδιωτικό οδοιπορικό, με θέμα: «Σήμερα στην Κύπρο». Έκτοτε ασχολείται κυρίως με την λαογραφία-ηθογραφία και την ιστορία του τόπου μας, τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις, τη συγγραφή διαφόρων μελετών ποικίλου περιεχομένου (ιστορικού, θρησκευτικού, παιδαγωγικού, λαογραφικού κ.λ.π.) και τώρα τελευταία με την ποίηση. Έχει μελετήσει ιδιαίτερα τη διαχρονική σχέση της Κρήτης με το Άγιον Όρος και καρπός αυτής της συστηματικής του ενασχόλησης είναι 10 βιβλία, και πλέον των 100 δημοσιευμάτων σε εφημερίδες, περιοδικά και ανθολογίες. Μεγάλο επίσης το ενδιαφέρον του για την τοπική μας ιστορία και έχει συγγράψει αρκετές κρητολογικές μελέτες όπως «Ιχνηλατώντας την ομηρική Ωγυγία», «Συμβολή στην ιστορία των Σακτουρίων Ρεθύμνης και του Χόνδρου Βιάννου», «Γενική Επισκόπηση της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Βιάννου», «Οθωμανοί κάτοικοι του Χόνδρου Βιάννου στα τέλη του 19ου αιώνα», «Ο δημογραφικός χάρτης της Βιάννου στις αρχές του 20ού αιώνα», «Ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας στην κρητική λαϊκή παράδοση», «Παλαιοί τοιχογραφημένοι ναοί στο Χόνδρο Βιάννου» κ.α. Έχει συγγράψει μέχρι σήμερα 35 βιβλία και 6 σε συνεργασία με άλλους, συνολικά 41. Έχει επίσης δημοσιεύσει πλέον των 400 κειμένων και μερικά ποιήματα σε ανθολογίες, εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά και εφημερίδες. Το έργο του είναι επηρεασμένο από το ελληνικό φως, από την τοπική και γενικότερα από την εθνική μας ιστορία, από την ελληνορθόδοξη παράδοση μας και από την ομορφιά της φύσης. Είναι συνεργάτης πολλών περιοδικών και εφημερίδων. Τώρα γράφει, επιμελείται και παρουσιάζει στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης την εκπομπή «Διαδρομές στο χώρο και στο χρόνο, στο χθες και στο σήμερα». Επί μια πενταετία παρουσίαζε μαζί με τον Σχολικό Σύμβουλο και Ιστορικό κ. Ιωάννη Χρηστάκη, στο ίδιο Ραδιόφωνο, την εκπομπή «Ιστορικές Αναδρομές». Έχει βραβευθεί πολλές φορές για το έργο του και είναι μέλος πολλών Συλλόγων σε μερικούς από τους οποίους είναι και υπήρξε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τους ( π.χ. Ιστορική Λαογραφική Ένωση Βιάννου- ΙΛΑΕΒ, Σύλλογος «Φίλοι του Αγίου Όρους» Ηρακλείου κ.λ.π.). Είναι παντρεμένος με τη Ρεθεμνιώτισσα δασκάλα Μαρία Δελιδάκη, και έχουν δυο γιούς, το Μανώλη και το Ραδάμανθυ, και κατοικούν μόνιμα στο Ηράκλειο.

 

Καθήλωσαν τον κόσμο  οι ομιλητές

 

Οι δυο χαρισματικοί ομιλητές, ο φιλόλογος, θεολόγος και συγγραφέας κ. Κωστής Παπαδάκης και ο φιλόλογος και επίτιμος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου κ. Θεόδωρος Πελαντάκης, καθήλωσαν τον κόσμο  με τον τρόπο  που παρουσίασαν  την όλη ζωή του π. Λευτέρη Νουφράκη. Το γεγονός ότι μιλούσαν εναλλάξ, παρουσιάζοντας με τον χαρισματικό τους λόγο τις  άγνωστες πτυχές της ζωής, του χαρακτήρα και της δράσης του συγκίνησαν τον κόσμο.

Στην ομιλία του για τη ζωή του παπα-Λευτέρη Νουφράκη ο κ. Κωστής Παπαδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος Νουφράκης, πέραν από ένας γενναιόψυχος ελληνορθόδοξος παπάς, ένας σύγχρονος αγωνιστής “Παπαφλέσσας”, που πολέμησε με όλες τις ψυχικές και σωματικές του δυνάμεις για την ελευθερία της πατρίδας, υπήρξε και ένας ευαίσθητος και εξαιρετικά καλλιεργημένος ορθόδοξος χριστιανός με αγάπη βαθιά για τον κάθε χειμαζόμενο και εμπερίστατο άνθρωπο. Η ζωή του υπήρξε μια συνεχής και μετ’ επιγνώσεως, αυταπάρνησης και ηρωισμού, θυσιαστική προσφορά προς την ελληνική πατρίδα. Όμως, μια τέτοια ενσυνείδητη, πατριωτική και ολοκληρωμένη στον πόλεμο προσωπικότητα σαν αυτήν του παπά Λευτέρη Νουφράκη δε θα μπορούσε, φυσικά, να υπολείπεται και να μη συνέχιζε να διάγει εξίσου έντιμα και χαρισματικά και σε καιρό ειρήνης. Έτσι, ο παπά Λευτέρης Νουφράκης διακρίθηκε και για την πλούσια φιλανθρωπία του και την ατέρμονη αγάπη του προς τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο. Ο ίδιος ζούσε ασκητικά, με 50 μόλις δραχμές τον μήνα, σύμφωνα με μαρτυρία του πρωτανιψιού του Ιωσήφ Νουφράκη, για να εξοικονομεί χρήματα και να τα διαθέτει επωφελώς για τον εμπερίστατο άνθρωπο, συγγενή του ή ξένο. Να είναι αιωνία η μνήμη του, και οι αγώνες του και τα οράματά του ας αποτελούν μια διαρκή υπόμνηση και ένα ζωντανό παράδειγμα για μας τους μεταγενεστέρους και, μάλιστα, για τους νέους».

Από την πλευρά του κ. Θεόδωρος Πελαντάκης σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους σχετικά με το εν λόγω βιβλίο, τη ζωή και το έργο του παπά Λευτέρη Νουφράκη, τόνισε: «Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε μια μεγάλη μορφή όχι μόνο του Ρεθύμνου και της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης, στον παπά Λευτέρη Νουφράκη, ο οποίος είναι σχεδόν άγνωστος ακόμη και στο Ρέθυμνο, και δε μας τιμά καθόλου αυτό. Για το λόγο αυτό, είναι άξιος ιδιαιτέρων επαίνων ο κ. Στιβακτάκης που έψαξε επί πολλά χρόνια σε πολλές αρχειακές πηγές προκειμένου να “αναστήσει” τη μορφή του παπά Λευτέρη Νουφράκη. Είναι ο τολμηρός παπάς που έκανε ολόκληρη λειτουργία στην Αγιά-Σοφιά στις 5 Ιανουαρίου 1919 και είναι ο ίδιος παπάς που ανάλωσε τη ζωή του στους αγώνες για την πατρίδα και έλαβε μέρος σε 27 μάχες, όχι από τα μετόπισθεν αλλά στην πρώτη γραμμή. Θαυμαζόταν από τους στρατιώτες, οι οποίοι τον ακολουθούσαν στις μάχες και είχαν μόνο νίκες. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και τραγική μορφή γιατί αν και φορέας της Μεγάλης Ιδέας, αν και λειτούργησε στην Αγιά-Σοφιά, είδε την καταστροφή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και την εκδίωξη των Ελλήνων της Ιωνίας».

Ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο πρώτο δημοσίευμά του για την λειτουργία στην Αγία Σοφία, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και περιγράφει λεπτό προς λεπτό, όλα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, που έμειναν στην ιστορία. Στη συνέχεια μίλησε για τις δυσκολίες που είχε η συγγραφή του βιβλίου, το αποτέλεσμα του οποίου όμως τον δικαίωσε.

Ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου, αγιογράφος και ποιητής κ. Γεώργιος Καραβιώτης απήγγειλε μαζί με την 12χρονη εγγονή του Ηρώ ένα ποίημα που έγραψε για τον π. Λευτέρη Νουφράκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κ. Γιάννα Αλεβιζάκη, που τραγούδησε το ριζίτικο «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις» σε μια μοναδική ερμηνεία.

Τέλος προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα, προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλώνων.

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες