Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ
ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΙΤΟΥ
ΠΡΩΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
24 Αυγούστου 2015

 

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βάλια Πετράκη

 

   Στο κατάμεστο από κόσμο επ’ ονόματι του Αγίου Αποστόλου Τίτου και πάντων των Ρεθυμνίων Αγίων Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου ενδόξου και πανευφήμου  Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης.

   Την παραμονή της μεγάλης γιορτής, 24 Αυγούστου το βράδυ, στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος και ιερούργησε  ο Αιδ. Σωκράτης Ξενικάκης.  «Για να θυμηθούμε,  όπως είπε ο Ιεράρχης μας, αυτή την εντολή του Αποστόλου Παύλου στον Τίτο. Να καθιστά πρεσβυτέρους κατά τόπους και αυτοί οι πρεσβύτεροι να αναλαμβάνουν το έργο της διακονίας της Εκκλησίας»

   Πολλοί ήταν και οι  ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας που  συμπροσευχήθηκαν. Στις βραδινές αυτές Ιερές Ακολουθίες αισθάνεσαι κατά ένα περίεργο τρόπο ότι έρχεσαι πιο κοντά στο Θεό, ειδικά όταν τελούνται σε μικρά παρεκκλήσια και όταν στο ψαλτήρι  είναι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες,  που οι  γλυκόλαλες ψαλμωδίες τους νοιώθεις να αγγίζουν την ψυχή σου. Ιερές Αγρυπνίες που δεν θέλεις να τελειώσουν και να βγεις από αυτή την ψυχική ανάταση που αισθάνεσαι.

   Ο Επίσκοπός μας έθεσε σε προσκύνηση απότμημα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Τίτου που  φυλάσσεται στο Παρεκκλήσιο.  Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Τίτου, του κτίτορα του Επισκοπείου και του Παρεκκλησίου.  Επίσης  ο Μητροπολίτης κ. Ευγένιος χειροθέτησε σε Αναγνώστες τον Κωνσταντίνο και τον Στυλιανό Καραγιώργη, παιδιά του Ιερέως της Μητροπόλεώς μας Αιδ. Εμμανουήλ Καραγιώργη, «... για να συνεχιστεί αυτή η διαδοχή  εις τον κατώτερο κλήρο, εις τον πρώτο βαθμό,  αυτόν του Αναγνώστη», όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή την μεγάλη ημέρα για την Εκκλησία της Κρήτης».

 

Ο Απόστολος Τίτος είναι η βάση και το θεμέλιο της Εκκλησίας μας

 

   Μιλώντας ο Ιεράρχης μας για τον Απόστολο Τίτο είπε μεταξύ άλλων: «Στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη στη Σεπτή μορφή του πρώτου Επισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης, του Αγίου Αποστόλου Τίτου. Στην Σεπτή μορφή εκείνου του ανθρώπου, στον οποίο οφείλομε το ευ και το κατά Χριστόν ζην στην Αποστολική Εκκλησία της Κρήτης. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό που ήταν και γι’ αυτό που μας πρόσφερε. Γι’ αυτό που αδιάλειπτα διακρατούμε  ως Αποστολική Εκκλησία· τις παραινέσεις, τις προτροπές, τις υποθήκες, τις Ιερές παρακαταθήκες που εκείνος παρέλαβε από τον Απόστολο των Εθνών και του νησιού μας, τον Παύλο. Ο Απόστολος Τίτος είναι η βάση και το θεμέλιο της Εκκλησίας μας και γι’ αυτό αδιάλειπτα οφείλομε να σεβόμαστε την Ιερή του μνήμη και να τον ευχαριστούμε, γιατί μας άφησε υποθήκες ζωής οργανώνοντας την Εκκλησία. Δημιουργώντας κατά τόπους Εκκλησίες και τοποθετώντας εκεί, κατά την προτροπή του Αποστόλου Παύλου, πρεσβυτέρους. «Τούτου χάριν κατέλιπόν σε εν Κρήτη, ίνα τα λείποντα επιδιορθώση, και καταστήσης κατά πόλιν πρεσβυτέρους, ως εγώ σοι διεταξάμην». Γι’ αυτό σε άφησα στην Κρήτη, είπε ο Απόστολος Παύλος, για να καταστήσεις κατά πόλη πρεσβυτέρους. Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο, για να έχει η Εκκλησία συνέχεια αλλά και συνέπεια. Για να συνεχίζει την διακονία της στον κόσμο και για να κρατά απαραχάρακτη  την πίστη, χωρίς να προσθέτει η να αφαιρεί  ο,τιδήποτε από όσα ο Χριστός εδίδαξε και όσα οι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες  της ζωής, του έργου, των σημείων, του Πάθους και της Αναστάσεώς Του, οι Άγιοι Απόστολοι, κατέγραψαν και άφησαν στην Εκκλησία ως πολύτιμο θησαυρό».  

 

Ο Απόστολος Τίτος έγινε αφορμή να καταγραφεί η Κρήτη μας μέσα στην Καινή Διαθήκη 

 

   Ο Μητροπολίτης κ. Ευγένιος αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία  που έχει να ανήκομε σε μια εκκλησία Αποστολική τονίζοντας: «Ο Απόστολος Τίτος ήρθε στο νησί μας και έμεινε. Και έμεινε μέσα στις καρδιές μας ενθρονισμένος και όλοι εμείς οι σημερινοί Επίσκοποι της Κρητικής Εκκλησίας είμαστε κρίκοι της χρυσής αλυσίδας, της αποστολικής διαδοχής, που οδηγεί μέχρι τον Τίτο και τον Παύλο. Όλοι εμείς αισθανόμαστε βαθύτατα την αγωνία να στεκόμαστε στο ύψος αυτών των μεγάλων Αποστόλων. Να ζούμε όπως έζησαν εκείνοι, να κάνομε όσα μας εδίδαξαν να κάνομε. Ο Απόστολος Τίτος έρχεται για μια ακόμη φορά εφέτος να δεχτεί την αγάπη, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Δεν ξέρω πόσοι το έχουμε καταλάβει τι μεγάλο και ιερό προνόμιο είναι  να ανήκομε σε μια Εκκλησία Αποστολική και ότι ο Απόστολος Τίτος έγινε αφορμή, λαμβάνοντας την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς εκείνον, να καταγραφεί η Κρήτη μας μέσα στην Καινή Διαθήκη, και το όνομά της, το όνομα του νησιού μας, του τόπου που μας γέννησε και τον οποίο  κατοικούμε, με την αγιοτόκο και αγιοτρόφο παράδοσή του, να βρίσκεται μέσα στα Ιερά κείμενα της Αγίας Γραφής, εξ αιτίας αυτών των δύο Ιερών  εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων.

 

Εμείς θερίζομε τους καρπούς των σπόρων που ο μακαριστός Τίτος έσπειρε πνευματικά σε τούτο το γεώργιο της Εκκλησίας.

 

   Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ευγένιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στον μακαριστό Μητροπολίτη Τίτο λέγοντας: «Απόψε εμείς εδώ, στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου  μας, του Σπιτιού της Εκκλησίας, τιμούμε τον Απόστολο μας και τον ευχαριστούμε και δοξάζομε τον Θεό που μας τον χάρισε. Που έχουμε την Κάρα του στο Ηράκλειο και εδώ στο Παρεκκλήσιο μας έχομε  ένα μικρό απότμημα των Ιερών  Του Λειψάνων, να μας ευλογεί και να μας αγιάζει διαρκώς. Εδώ σε αυτό το Παρεκκλήσιο που ανήγειρε η ευσέβεια του μακαριστού μεγάλου προκατόχου μας Τίτου, του οποίου επίσης το ιερό όνομα απόψε στην γιορτή του μνημονεύσαμε όλοι μας με πολύ ευγνωμοσύνη. Γιατί δεν άφησε μόνο τον ιερό τούτο χώρο και όλα τα κτίσματα γύρω από αυτόν, αλλά προπάντων άφησε και εκείνος το δικό του παράδειγμα άοκνης εργατικότητας  μέσα στην τοπική μας Εκκλησία. Και σήμερα δεν διστάζομε να το πούμε ότι εμείς θερίζομε τους  καρπούς των σπόρων που εκείνος  έσπειρε  πνευματικά σε τούτο το γεώργιο της Εκκλησίας. Δόξα τω Θεώ και για το πέρασμα του από το Ρέθυμνο και από την Εκκλησία  της Κρήτης γενικότερα.  Χαίρομαι που απόψε είναι και εδώ κοντά μας πολλοί κληρικοί, δικές του χειροτονίες, που προσέφερε εκείνος στην Εκκλησία και από εκεί που είναι σίγουρα καμαρώνει γι’ αυτούς. Ευχαριστούμε τον πατέρα Σωκράτη, ο οποίος εξ ονόματος των πρεσβυτέρων της τοπικής μας Εκκλησίας, κατά την εντολή μας, ιερούργησε απόψε. Ήθελα  απόψε να είναι και η Λειτουργία με Αρχιερατική Χοροστασία. Να λειτουργήσει ένας πρεσβύτερος, να θυμηθούμε αυτή την εντολή του Αποστόλου Παύλου στον Τίτο. Να καθιστά πρεσβυτέρους κατά τόπους και αυτοί οι πρεσβύτεροι να αναλαμβάνουν το έργο της διακονίας της Εκκλησίας. Ευχαριστούμε και όλους που διακόνησαν απόψε, εκείνους που έψαλαν και εμείς από την θέση αυτή ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τον Θεό που σας χάρισε σε εμάς ως ποίμνιο αυτής της κρητικής εκκλησίας. Μιας Εκκλησίας που καυχάται για τις αποστολικές της ρίζες, τον Απόστολο Παύλο και τον Απόστολο Τίτο».

 

Σε αυτό το Παρεκκλήσι  προσευχόμαστε καθημερινά να ευλογεί ο Θεός τα σπίτια και την ζωή σας

 

   «Εμείς εδώ σε αυτό το Παρεκκλήσι, είπε ο Επίσκοπος μας,  καθημερινά προσευχόμαστε  να ευλογεί  ο Θεός τα σπίτια σας και την ζωή σας. Να ευλογεί τα παιδιά σας και προπαντός να ευλογεί την Εκκλησία μας, να την διαφυλάττει από παντός πειρασμού και να μας αξιώνει να στεκόμαστε, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας, στο ύψος του Παύλου και του Τίτου».   

 

Χειροθεσίες σε Αναγνώστες σε δύο αυταδέλφους

 

   «Απόψε, τόνισε ο  κ. Ευγένιος,  επιθυμώ την χαρά της Εκκλησίας να την κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη με δυο χειροθεσίες. Αποφάσισα  μόλις πριν από λίγο και το ανακοίνωσα στους καλούς τους γονείς, αλλά προπάντων στους δυο αυταδέλφους, τον Κωνσταντίνο και τον Στυλιανό, που είναι φοιτητές, ότι επιθύμησε η καρδιά μου να τους χειροθετήσω Αναγνώστες απόψε, αυτήν την μεγάλη ημέρα για την Εκκλησία της Κρήτης, για να συνεχιστεί αυτή η διαδοχή εις τον κατώτερο κλήρο, εις τον πρώτο βαθμό, αυτόν του Αναγνώστη».

 

  

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες