Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

Ο ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΑΡΑΚΙΑΝΗΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Παρασκευή, 14η Αὐγούστου 2015

Τό ἑσπέρας τῆς Παρασκευῆς 14ης Αὐγούστου 2015 ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος χοροστάτησε κατά τόν Μέγα Ἑσπερινό τῆς Ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στό Ἱερό Προσκύνημα τῆς Παναγίας Χαρακιανῆς Μυλοποτάμου.

Στό τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ, κατά τό λειτουργικό ἔθος πού ἐπικρατεῖ στό Ἱερό Προσκύνημα τῆς Παναγίας τοῦ Χάρακα, ἐψάλησαν τά Ἐγκώμια τῆς Θεοτόκου πέριξ τοῦ ἀνθοστόλιστου Ἱεροῦ Κουβουκλίου μέ τό πάνσεπτο σῶμα τῆς Θεομήτορος.

Στήν ἀκολουθία συμμετεῖχαν, ὅπως κάθε χρόνο, πολυάριθμοι προσκυνητές, μεταξύ τῶν ὁποίων ὁ Βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ἰωάννης Κεφαλογιάννης, ὁ Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος καί ὁ Πύραρχος κ. Δημοσθένης Μπουντουράκης, Διοικητής τοῦ Πυροσβεστικοῦ Σώματος Ρεθύμνης.

 

Παραθέτομε σχετικό κείμενο καί φωτογραφικό ὑλικό τῆς δημοσιογράφου κ. Βάλιας Πετράκη.

 

Με λαμπρότητα και κατάνυξη  γιορτάσθηκε
η Κοίμηση Της Θεοτόκου
στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας  της Χαρακιανής

 

   Με ευλάβεια  δέος  και κατάνυξη  η Ορθοδοξία γιόρτασε  και φέτος την Κοίμηση  της Θεοτόκου και  στο Ρέθυμνο  επίκεντρο ήταν  το Ιερό προσκύνημα της  Παναγίας της Χαρακιανής. Το ιστορικό αυτό  Θεομητορικό προσκύνημα της Παναγίας της Χαρακιανής, για το οποίο δίκαια καυχάται η Ιερά Μονή Ατάλης στην οποία ανήκει  και κατ’ επέκταση η Ιερά Μητρόπολη μας. Γιατί εκεί  δίπλα στο όμορφο κρητικό πέλαγος, και κάτω από τα επιβλητικά  Ταλλαία  Όρη, αιώνες τώρα η Υπεραγία Θεοτόκος, που  με παράδοξο τρόπο υπέδειξε και φρόντισε να αναγερθεί η  γραφική της εκκλησία Της,  με τα της  θαυματουργού εικόνας ,δέχεται  τις εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού, χιλιάδων πιστών  προς το Σεπτό πρόσωπο Της . Και ως φιλόστοργος μάνα όλων μας συνηγορεί με την μητρική παρρησία της , προς τον Υιό  Της και Σωτήρα Ιησού Χριστό, για να βρουν ανταπόκριση οι  δεήσεις και οι  ικεσίες μας . Στην Χαριακιανή  και σε όλους τους αφιερωμένους  στην μνήμη της μεγαλοπρεπείς ναούς και τα ταπεινά παρεκκλήσια και εξωκλήσια, της Ορθόδοξης χώρας μας, που διακρίνει και εμπιστεύεται στην Μορφή της Παναγιάς, την Υπέρμαχο Στρατηγό Της ,  και οι γλυκύφωνοι ύμνοι του Πάσχα του καλοκαιριού , όπως  ονομάζεται  η εορτή της  Κοιμήσεως και όλης της περιόδου του δεκαπενταύγουστου, διατρανώνουν με τρόπο μοναδικό το μεγαλείο της!  Στην Παναγία την  Χαρακιανή  στο  θρησκευτικό  αυτό στολίδι της Ιεράς Μητροπόλεως μας ,  συνέρευσαν και φέτος  πλήθος πιστών για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της και  με πίστη και ευλάβεια υποκλίθηκαν στην Χάρη Της Μητέρας όλων. Εκατοντάδες πιστοί βρέθηκαν εκεί για να εκπληρώσουν ένα τάμα ή να  ανάψουν ένα κερί στην Χάρη Της , στην Μεγάλη Μάνα στην απαντοχή  και στην καταφυγή. Την παραμονή τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός και τα εγκώμια του επιταφίου, γύρω από το Ιερό κουβούκλιο προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ.  Ευγενίου , του παν. καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Ατάλης  κ. Παρθενίου και ιερέων της ευρύτερης περιοχής του Μυλ/μου. Ακολούθησε νυχτερινή θεία λειτουργία,  ενώ την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Σε ένα κήρυγμα που άγγιξε τις καρδιές όλων των προσκυνητών ο Σεβασμιώτατος  κ.Ευγένιος , τους  ζήτησε να  έχουν ψηλά το κεφάλι, γιατί όπως τόνισε   η Παναγιά  δεν εγκατέλειψε  ποτέ τα παιδιά της και δεν θα το κάνει και τούτους τους καιρούς .Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μακραίωνη ιστορία  της εκκλησίας της Χαρακιανής , η οποία  είναι ένας από τους πολλούς ναούς που φέρει οικόσημο της οικ. των Καλλεργών. Αμέσως μετά την πανήγυρη θα συντηρηθεί  και  να προσεύχεστε  να τον ολοκληρώσομε σύντομα  είπε ο Επίσκοπος και του χρόνου που θα ρθείτε ξανά ,να τον δείτε στην δόξα και το κάλος  που του είχαν δώσει οι ευσεβείς κτήτορες του . Ειδικότερα στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος είπε:

 

Η αποψινή μεγάλη γιορτή, αν και θυμίζει θάνατο, πιστώνει την Ανάσταση

 

   «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, τα παιδιά της Παναγίας, απευθύνω αυτή την στιγμή  από τα βάθη της καρδιάς μου , ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την παρουσία σας , σε αυτό το μέγα προσκύνημα του  Μυλ/μου, στον ναό της Παναγίας μας της Χαρακιανής . Απόψε σε αυτή την μεγάλη γιορτή που αν και θυμίζει θάνατο ,σε όλους προμηνύει και πιστώνει και βεβαιεί την Ανάσταση. Η Κοίμηση της Παναγίας ενώ  και τούτο είναι το παράδοξο , θα έπρεπε να γεμίζει όλους μας θλίψη και κατήφεια , τουναντίον γεμίζει όλους μας χαρά πνευματική , ελπίδα  και αισιοδοξία, προπάντων ανασασμούς αιωνιότητας .Γιατί Εκείνη με την Κοίμηση Της , διδάσκει  σε όλους εμάς ,που κάποια στιγμή θα έχομε την ίδια θέση  και στάση με Αυτήν , πως δεν τελειώνουν όλα εκεί αλλά ακολουθεί κάτι για το οποίο , είμαστε πραγματικά πλασμένοι. Η αιώνια ζωή, της οποίας τα εχέγγυα αποτελούν όσα μας έχει δώσει ο Θεός, να ζούμε και να γευόμαστε  στο πεπερασμένο  χρονικό διάστημα ,της επί γης παρουσίας μας «.

 

Η Παναγία δεν εγκατέλειψε ποτέ το γένος των Ελλήνων,
δεν έπαψε ποτέ να είναι η Μεγάλη Μητέρα

 

   Στο σημείο αυτό ο Ιεράρχης μας ζήτησε από τον κόσμο να εγκαταλείψουν τις υπάρξεις τους στο έλεος της Παναγίας λέγοντας:  «Αυτό λοιπόν το γεγονός  Της Κοίμησης Της Παναγιά μας , γεμίζει  απόψε όλες μας τις ψυχές χαρά και φως. Γι’αυτό δεν είναι μια γιορτή όπως έγραψαν οι πατέρες μας , πενθήρης αλλά θυμήρης . Γι’ αυτό σας παρακαλώ χαρεί την! Όσο μπορείτε, με τα σπίτια σας , με τις οικογένειες σας , με τα παιδιά σας. Αφήστε κατά μέρος έστω και για λίγο όσα σας απασχολούν, όσα σας στεναχωρούν , όσα ιδιαιτέρως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πονέσει και εσάς και προπάντων την πατρίδα μας, εγκαταλείψετε τις υπάρξεις σας στο έλεος του Θεού και στην Χάρη Της Παναγιάς. Που δεν εγκατέλειψε ποτέ το γένος των Ελλήνων, που δεν εγκατέλειψε ποτέ το γένος των Ορθοδόξων, που δεν έπαψε ποτέ να είναι η μεγάλη Μητέρα όλων . Η Μητέρα της Εκκλησίας  στην μητρική αγκαλιά της Οποίας , όλοι έχομε θέση. Όχι μόνο οι καθαροί και εντός εισαγωγικών «αναμάρτητοι» αλλά προπάντων οι πεσμένοι και μετανοούντες άνθρωποι. Αυτοί που την χρειάζονται περισσότερο και στους οποίους δίνει το χέρι , σε εμάς, για να μας σηκώσει από τις πτώσεις , τις αδυναμίες , τα ατοπήματα μας και να μας χαρίσει καλύτερες ημέρες «.

 

Η Παναγία μας να ευλογεί και να σκεπάζει τα σπίτια σας

 

   Ο Σεβασμιώτατος  δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει  τον καθένα ξεχωριστά  αναφέροντας:»  Στον άγιο καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου  του Μπαλί , τον άγρυπνο φύλακα και φρουρό , τούτου του Ιερού Προσκυνήματος και στην αδελφότητα της ,τον εντιμότατο κ. Δήμαρχο , τον αγαπητό μας κ. βουλευτή του νομού μας , τον κ.  διοικητή της Π.Υ. σε όλους και όλες εσάς , στους αγαπητούς πατέρες και αδελφούς με τους οποίους απόψε μαζί συνμψάλαμε  τους εξόδιους ύμνους στην Παναγία , με τον διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας και την συνοδεία του τον κ. Καπαιδονάκη. Σε όλους εσάς επαναλαμβάνω από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ  και μια εγκάρδια ευχή. Η Παναγία μας να ευλογεί και να σκεπάζει τα σπίτια σας , την ζωή  σας , τα παιδιά σας , τις εργασίες σας και προπάντων την φιλτάτη πατρίδα μας , που δοκιμάζεται ίσως πέρα και πάνω από τις δυνάμεις της, τούτους τους δύσκολους καιρούς»

 

Ψηλά το κεφάλι, αδελφοί μου και παιδιά της Εκκλησίας,
ψηλά το κεφάλι, παιδιά της Παναγιάς!

 

   Ρίγη συγκίνησης ένιωσαν όλοι οι προσκυνητές όταν άκουσαν τον Ιεράρχη να λέει: «Μια πατρική υπόμνηση και παράκληση σε όλους. Ψηλά το κεφάλι αδελφοί μου και παιδιά της εκκλησίας. Ψηλά το κεφάλι παιδιά της Παναγιάς. Το λέω για μια ακόμη φορά , δεν εγκατέλειψε  εκείνη ποτέ τα παιδιά της και δεν θα το κάνει ούτε και τούτους τους καιρούς. Είναι κοντά μας , είτε το αναγνωρίζουμε είτε όχι, έτοιμη και στέκει δίπλα στα προβλήματα και στους προβληματισμούς . Στους πόνους και στους πόθους μας , αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας τα πνευματικά και να Την δούμε, πως και τώρα πάνω από αυτό  το Ιερό Της Προσκύνημα ,έχει υψώσει τα χέρια για τον καθένα από μας  και για όλους μαζί. Που αλληλέγγυοι         δίνοντας ο ένας το χέρι στον άλλο , συμπορευόμαστε αγαπητικά , ως αδελφοί μέσα στο Σώμα της Αγίας μας εκκλησίας. Να είμαστε λοιπόν όλοι μας καλά με την ευχή της Παναγίας και να ερχόμαστε εδώ πολλά – πολλά χρόνια , όσα θέλει ο Θεός για τον καθένα μας , να Της αποδίδουμε την ευχαριστία μας γι αυτό που είναι , γι’ αυτό που Έγινε,  γι’ αυτό που υπάρχει για όλους εμάς και για την εκκλησίας μας. Να Την ευχαριστούμε για την συνεργία Της , στην προσωπική μας σωτηρία. Να Της αποδίδουμε τα μύρα της αγάπης μας και τα άνθη της ευγνωμοσύνης μας και να Της ζητούμε ότι θέλει η καρδιά μας «.

 

Να προσεύχεστε να τον ολοκληρώσουμε σύντομα και του χρόνου να τον δείτε
στην δόξα και το κάλλος που του είχαν δώσει οι ευσεβείς του κτήτορες.

 

   Ο  Μητροπολίτης δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους πιστούς  για τις εργασίες που θα γίνουν για την ανάδειξη του ναού αλλά  μίλησε και για την μακραίωνη ιστορία του λέγοντας μεταξύ άλλων:

   «Δόξα τω Θεώ , όπως βλέπετε μπροστά σας με την συνεργασία των αρμοδίων ξεκινούμε αμέσως μετά την πανήγυρη Της , την ανάδειξη του Ναού Της. Αυτού του Ναού που δεν είναι ένα εξωκκλήσι , όπως νόμιζαν πολλοί μέχρι τώρα που έχει ζωή μόλις λίγες δεκαετίες. Αλλά είναι ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγιά πολλούς – πολλούς αιώνες. Που πέρασε μέσα από τις διακυμάνσεις της μακραίωνης ιστορίας του νησιού μας, φέροντας στο υπέρθυρο του το έμβλημα της μεγάλης οικογενείας των Καλλεργών. Το οποίο αυτή την στιγμή συντηρείται  και θα ξαναμπεί στην θέση του  ,αμέσως μετά την ολοκληρωτική αποκατάσταση του ναού. Κρύβει πολλά μυστικά τούτος ο ναός και είμαι βέβαιος , βεβαιότατος πως ήρθε η ώρα, καθώς τον αποκαλύπτομε σιγά – σιγά και βλέπομε πως πύργωσαν σε Αυτόν, οι πρόγονοι μας οι ευσεβείς και άγιοι, την αγάπη τους στην Παναγία. Μετά από όσα θαυμαστά έγιναν εδώ. Να προσεύχεστε  να τον ολοκληρώσομε σύντομα και του χρόνου που θα ρθείτε ξανά ,να τον δείτε στην δόξα και το κάλος  που του είχαν δώσει οι ευσεβείς του κτήτορες».

 

Να ζείτε χρόνους, χρόνους μακρούς, μέσα στην αγάπη, στην στοργή
και την Θεομητορική Σκέπη Της Μεγάλης Μάνας του Εσταυρωμένου

 

   Τέλος ο κ. Ευγένιος  μίλησε για τον σταυρό που κουβαλάει ο καθένας από εμάς  επισημαίνοντας :

   «Κλείνοντας αυτές τις σκέψεις μου στην αγάπη σας , σας εύχομαι παρακαλώντας την Παναγία , να ζείτε χρόνους , χρόνους μακρούς ,μέσα στην αγάπη, στην στοργή και Την Θεομητορική  σκέπη Της Μεγάλης Μάνας ,του Εσταυρωμένου και ταυτόχρονα Μάνα ςόλων των εσταυρωμένων ανθρώπων αυτής της ζωής. Δηλ. εκείνου που σας μιλάει και όλων εσάς , που ο καθένας μας γνωρίζει το δικό του σταυρό , που σηκώνει αγόγγυστα και ανεβαίνει την οδό του μαρτυρίου της ζωής , γνωρίζοντας και πιστεύοντας πως στο τέλος  δεν έρχεται η απόγνωση, η απελπισία και η μαυρίλα του θανάτου  αλλά το φως , η χαρά και η ελπίδα της Ανάστασης. Χρόνια πολλά και ευλογημένα παιδιά μου! Χρόνια πολλά και η Παναγιά μαζί μας! Η Παναγιά με τον τόπο μας , η Παναγιά με την Ελλάδα μας , η Παναγιά με το γένος των Ορθοδόξων! Η Παναγιά με τούτο το Άγιο Μοναστήρι Της, η Παναγιά με όσους Την επικαλούνται και ζητούν την βοήθεια Της , Την αρωγή Της στα ποικίλα τους προβλήματα. Χρόνια πολλά μέσα από την καρδιά μου γεμάτα αγάπη, Προς Εκείνη , Προς Τον Γιο Της, Προς την εκκλησία  μας , προς όλους. Μεταξύ μας,  ο ένας στον άλλον»

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες