Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
ΤΟΥ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΡΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ
Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

 

Τήν Κυριακή 9η Αὐγούστου 2015, στόν Ἱερό Ἐνοριακό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Μασταμπᾶ τῆς πόλεως Ρεθύμνης, τελέσθηκε τό πενταετές Ἱερό Μνημόσυνο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κυροῦ Ἀνθίμου, ὁ ὁποῖος ἐξεδήμησεν εἰς Κύριον ἀνήμερα τῆς Ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας μας τό ἔτος 2010.

Τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν τοῦ Ὄρθρου καί τῆς Θείας Λειτουργίας προεξῆρχε ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Εἰρηναῖος, ὁ ὁποῖος ἀνταποκρίθηκε μέ εὐγένεια καί ἀγάπη στήν σχετική πρόσκληση τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου. Μαζί μέ τόν Ἀρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ὁ Ἐπίσκοπός μας κ. Εὐγένιος καί Κληρικοί τῆς Μητροπόλεώς μας. Τήν μνήμη τοῦ μακαριστοῦ Ἱεράρχου τίμησε μέ τήν παρουσία του καί ὁ Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης.

Στό τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε τό Ἱερό Μνημόσυνο ἀπό τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Εἰρηναῖο, ἐνῶ ὁ Ἐπίσκοπός μας, κατά τήν τάξη, κρατοῦσε τό πένθος τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας. Ὁ Ἐπίσκοπός μας εὐχαρίστησε τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπο γιά τήν παρουσία του, πού δηλώνει τήν ἀγάπη του γιά τήν Τοπική Ἐκκλησία τῶν Ρεθυμνίων καί γιά τό πρόσωπο τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιερέως.

Μετά τήν Θεία Λειτουργία, ὁ Σύλλογος Μικρασιατῶν Ρεθύμνου, τοῦ ὁποίου ἐπί σειρά ἐτῶν εἶχε διατελέσει Πρόεδρος ὁ ἀοίδιμος Ἱεράρχης, προσέφερε κέρασμα στή μνήμη του.

Ἀκολούθως, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Εἰρηναῖος καί ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος μετέβησαν στόν τάφο τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Ἀνθίμου, στόν αὔλειο χῶρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῶν Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης τῆς πόλεως Ρεθύμνης, ὅπου τέλεσαν Ἱερό Τρισάγιο.

 

Παραθέτομε σχετικό κείμενο τῆς δημοσιογράφου κ. Βάλιας Πετράκη.

 

Ήταν 15 Αυγούστου πριν πέντε χρόνια όταν ο Μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Άνθιμος έλαβε μετάθεση για τις ουράνιες Μονές. Η Υπεραγία Θεοτόκος, που αγάπησε και υπηρέτησε σαν Ηγούμενος στην Παναγία την Χαρακιανή, τον κάλεσε στην αγκαλιά Της και τον ανάπαυσε από τους πόνους και το μαρτύριο του δικού του σταυρού που σήκωνε κατά τα τελευταία χρόνια της επίγειας διαδρομής του.

Μπορεί να πέρασαν πέντε χρόνια από την κοίμηση του όμως η Τοπική μας Εκκλησία δεν ξεχνά τον αοίδιμο Ιεράρχη και έτσι την Κυριακή 9 Αυγούστου 2015, στην Παναγία του Μασταμπά, μια Εκκλησία που είχε εγκαινιάσει ο ίδιος, τελέσθηκε το μνημόσυνό του. Συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

 

O Δίσκος με της ψυχής τα αναπαύματα… όλα λιτά μα αρχοντικά

 

Στη μέση της Εκκλησίας βρισκόταν το τραπέζι με τον δίσκο με της ψυχής τα αναπαύματα, βάζα με λευκά τριαντάφυλλα, η μίτρα, η αρχιερατική του ράβδος, το πετραχήλι, το ωμοφόριο και τα δικηροτρίκηρα, δίπλα μια τεράστια ανθοδέσμη από λευκά τριαντάφυλλα και ανάμεσα τους η φωτογραφία του. Όλα λευκά, αρχοντικά όπως θα του άρεσαν. Άλλωστε πολλές φορές ο Ιεράρχης μας κ. Ευγένιος, μιλώντας για τον αοίδιμο προκάτοχό του, τον αποκαλεί άρχοντα. Εκεί ήταν και το πνευματικό παιδί και Πρωτοσύγκελλός του, ο Παν. Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης. Η Παναγία του Μασταμπά δεν επιλέχθηκε τυχαία για την τέλεση του μνημοσύνου του, καθώς εκεί Προϊστάμενος είναι άλλος ένας από τους στενούς συνεργάτες του, ο Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Πολάκης, ο οποίος υπήρξε ο Γενικός Αρχιερατικός του Επίτροπος.

 

Ο Μητροπολίτης Ευγένιος «κρατάει» το πένθος της Εκκλησίας

 

Την ώρα που έψαλλαν το μνημόσυνο ο Μητροπολίτης μας κ. Ευγένιος έβγαλε τα άμφια του καί στάθηκε μπροστά από το τραπέζι του μνημοσύνου, «κρατώντας» έτσι το πένθος της Εκκλησίας. Ενώ στην σύντομη ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: «Με το Ιερό Μνημόσυνο εκφράζουμε τον βαθύτατο σεβασμό και την αγάπη μας. Ο Μέγας Αρχιερέας κάλεσε κοντά Του τον μακαριστό Αρχιερέα της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων, τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Άνθιμο. Και εμείς σήμερα με αυτό το Ιερό Μνημόσυνο που τελούμε εδώ εκφράζουμε τον βαθύτατο σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας γι’ αυτό που ήταν και γι’ αυτό που προσέφερε στο Ρέθυμνο και στην Τοπική μας Εκκλησία, κατά το βραχύτατο διάστημα της διακονίας του ως Επίσκοπος».

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας: «Σας ευχαριστούμε πολύ, Σεβασμιώτατε, που σήμερα μπήκατε στον κόπο να έρθετε από το Ηράκλειο και να προσευχηθείτε μαζί μας σε αυτή την ιερή επέτειο. Ενθυμούμαστε πάντοτε την αγάπη και την στοργή με την οποία περιβάλλατε το πρόσωπο του μακαριστού προκατόχου μου και συνεχίζετε μέχρι σήμερα να το πράττετε αδιάλειπτα. Και σήμερα με την παρουσία Σας εδώ αποδείξατε για μια ακόμη φορά αυτόν τον ιερό σύνδεσμο που είχατε και εξακολουθείτε να έχετε μαζί μας. Είμαστε ευγνώμονες για την αγάπη Σας στη Τοπική μας Εκκλησία, τον μακαριστό προκάτοχό μας, και σε εμάς προσωπικά και παρακαλούμε τον Θεό, με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου, να Σας χαρίζει πάντοτε υγεία, αντοχές και πολλές υπομονές για να συνεχίζετε το δυναμικό Σας έργο στην Εκκλησία μας. Σήμερα σε αυτό εδώ τον Ναό, της Παναγίας του Μασταμπά, τον οποίον αγάπησε πολύ ο μακαριστός Άνθιμος, επιλέξαμε να τελεσθεί το Μνημόσυνό του. Σε αυτόν τον Ναό, τον οποίο με πολλή αγάπη ο ίδιος εγκαινίασε και παρέδωσε στην Τοπική μας Εκκλησία. Ευχαριστούμε όλους εσάς, καθώς και τον σύλλογο Μικρασιατών, οι οποίοι σήμερα έδωσαν το παρών με τον δικό τους τρόπο, για να εκφράσουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε και σε εκείνους ο μακαριστός Άνθιμος. Τέλος, ευχαριστώ όλους όσους πάντοτε τίμησαν και τιμούν με σεβασμό την ιερή μνήμη του προκατόχου μου».

Από την πλευρά του ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για τα καλά του λόγια και όσους τίμησαν την μνήμη του αξέχαστου αδελφού Μητροπολίτου κυρού Ανθίμου.

Επίσης, ο Πρωτ. Νικόλαος Πολάκης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Παναγίας και ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του μακαριστού Μητροπολίτου, τους ευχαρίστησε όλους φανερά συγκινημένος. «Σαν κινηματογραφική ταινία, είπε ο π. Νικόλαος, πέρασαν όλα από μπροστά μου, όλες οι ευχάριστες και οι δύσκολες στιγμές που έζησα δεκατέσσερα χρόνια δίπλα στον μακαριστό Άνθιμο». Συμπλήρωσε την ομιλία του λέγοντας για το ενδιαφέρον που έδειξε ο αοίδιμος Ιεράρχης για την ανέγερση του Ναού και την αγωνία του μέχρι να ολοκληρωθεί. «Δεν θα ξεχάσω, πρόσθεσε, την συγκίνηση και την χαρά του όταν είμασταν έτοιμοι για τα εγκαίνια, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του».

Στο Ιερό Μνημόσυνο παρέστη ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης τιμώντας και εκείνος τη μνήμη του μακαριστού Ποιμενάρχου των Ρεθυμνίων.

Τέλος, ο Σύλλογος Μικρασιατών προσέφερε καφέ στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Ανθίμου.

 

Το τρισάγιο στον τάφο  του

 

Δεν θα μπορούσε ο Μητροπολίτης μας κ. Ευγένιος μια τέτοια ημέρα να μην τελέσει τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη. Απλά και ταπεινά μετέβη μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο στον Ιερό Ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλεως Ρεθύμνης και τέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του.

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες