Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΑΔΕΛΕ
ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΙΑ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

 

   Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Εκκλησία του Ρεθύμνου, με την ενθάρρυνση και κάτω από την πνευματική σκέπη και ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ευγενίου, οργανώνει συχνά πυκνά και με επιτυχία σπουδαία θρησκευτικά οδοιπορικά. Έτσι και φέτος η ενορία μας, Αγίου Παντελεήμονος Άδελε, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου και με επικεφαλής τον εφημέριο της ενορίας π. Παντελεήμονα Σακελλαρίδη, πραγματοποιήσαμε προσκύνημα  στην Πόλη, στην Πόλη της Παναγίας, την Βασιλίδα των Πόλεων, που φιλοξενεί το Κέντρο της Πρωτόθρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Μαζί μας ήταν και ο Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιος Μεταξαράκης, ενώ στην εκδρομή συμμετείχαν πενήντα ευλαβείς ενορίτες μας.

   Φθάσαμε στην Κωνσταντινούπολη την 19η Αυγούστου, όχι με πολεμικά καράβια όπως έκαναν οι Κρήτες πρόγονοί μας για να υπερασπισθούν την Πόλη το 1453, αλλά για να αφήσουμε ένα δάκρυ ευγνωμοσύνης στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που θαρραλέα διαφυλάττει τις Θερμοπύλες του Χριστιανισμού εδώ στη μαρτυρική, Πατριαρχική γωνιά, που η Χάρις του Παναγίου Θεού διά του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου εθεμελίωσε και που οι καιροί και οι χρόνοι ως άλλη σωστική Κιβωτός διαφύλαξαν.

   Κορυφαία στιγμή της προσκυνηματικής μας εκδρομής υπήρξε η συνάντησή μας με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και Πατέρα μας κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος με την πραότητά του και την σοφία του μας υπεδέχθη στην Αίθουσα του Θρόνου με καλοσύνη και πατρική αγάπη. Συγκινημένοι όλοι μας από αυτήν την πνευματική συνάντηση ελάβαμε την Αγία Πατριαρχική Ευχή και Ευλογία Του.

   Κατά την εξαήμερη παραμονή μας στην Βασιλεύουσα επισκεφθήκαμε την Αγία Σοφία, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά μνημεία όλων των εποχών, την Βασιλική Δεξαμενή του Ιουστινιανού, την Μονή της Ζωοδόχου Πηγής με το Αγίασμα στο Μπαλουκλή, την Μονή της Χώρας, όπου σώζονται άθικτα τα ωραιότατα βυζαντινά ψηφιδωτά και την Παναγία των Βλαχερνών, όπου ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος το 626 μ.Χ..

   Στα Πριγκηποννήσια ο πρώτος μας σταθμός ήταν η Χάλκη και η Ιερή Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της. Πολλοί Ορθόδοξοι Θεολόγοι, Ιερείς, Επίσκοποι και Πατριάρχες φοίτησαν στη Χάλκη, συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Στη συνέχεια πήγαμε στην Πρίγκηπο και στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά.

   Εκτός από τα Ορθόδοξα προσκυνήματα επισκεφθήκαμε τα παλάτια των Σουλτάνων, Μουσαλμανικά Τεμένη, και τις ξακουστές κλειστές αγορές της Κωνσταντινούπολης.

   Η περιήγηση μας έκλεισε με την κρουαζιέρα στο Βόσπορο, κατά την οποία μας δόθηκε ακόμα μια ευκαιρία να θαυμάσουμε την ομορφιά της Κωσταντινούπολης.

   Ολοκληρώνοντας αυτήν την όμορφη προσκυνηματική μας οδοιπορία στην Βασιλεύουσα της καρδιάς μας, όλοι μας βιώσαμε ότι, παρά την δουλεία της, έχει μια απέραντη εσωτερική ελευθερία. Έχει το δικό της χτύπο που ξεκινάει απ’ την καρδιά της, που είναι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Εδώ χτυπά συνέχεια η καρδιά της Ρωμιοσύνης. Χτυπά διαρκώς. Δεν έχει πεθάνει. Ζει. Υπάρχει στην βασιλεύουσα διάχυτο το πνεύμα της Ρωμιοσύνης που ακόμα και οι πέτρες το κράζουν και εμείς οι Ρεθύμνιοι ταπεινοί προσκυνητές της το βιώσαμε μυσταγωγικά και συντονιστήκαμε για λίγες μέρες στο χτύπο της καρδιά της γιατί δεν σκεφτήκαμε πολιτικά και γεωγραφικά όπως οι άλλοι.

   Γι΄ αυτό θα παραμείνει πάντοτε η Βασιλεύουσα της καρδιά μας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος ο χτύπος της...

 

Από την Ενορία Αγίου Παντελεήμονος Άδελε

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες