Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΜΠΕ

ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ

27 Φεβρουαρίου 2016

Με την ευλογία του σεπτού και φιλομόναχου Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ το Κατηχητικό μας Σχολείο πραγματοποίησε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 προσκυνηματικό οδοιπορικό σε τρεις Ιερές Μονές της Μητροπόλεώς μας. Πρώτη στάση η Ιερά και σεβάσμια γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Κουμπέ Ρεθύμνου.

   Εκεί τα παιδιά και τους γονείς υποδέχτηκαν με απέραντη αγάπη και καλωσύνη η Οσιοτάτη Αγία Ηγουμένη μοναχή Πανσέμνη με τις αγγελόμορφες μοναχές και τον ιερατικό προϊστάμενο του Μοναστηριού σεβάσμιο γέροντα π. Κωνσταντίνο  Αστρινάκη. Τα παιδιά προσκύνησαν το Καθολικό του μοναστηριού και μέσα εκεί έμαθαν για την ιστορία της Ιεράς Μονής. Μετά στο αρχονταρίκι δέχτηκαν το μοναστηριακό κέρασμα και κατόπιν σε ομάδες ξεναγήθηκαν στο περίφημο Εκκλησιαστικό Μουσείο του μακαριστού Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Τίτου Συλλιγαρδάκη που  υπήρξε ο εκ βάθρων αναμορφωτής της Ιεράς Μητρπόλεώς μας.

   Το περίλαμπρο τούτο μουσείο εγκαινίασε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ κατά την επίσημον και ιστορικήν επίσκεψίν Του εις την Ιεράν Μητρόπολήν μας την 3ην Σεπτεμβρίου του σωτηρίου έτους 2012. Ακόμη τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο Αγιογραφίας της Ι. Μονής όπου λειτουργείται η γνήσια βυζαντινή τέχνη των ιερών εικόνων, αλλά γνώρισαν και την κοινήν μοναστηριακήν τράπεζα της Ι. Μονής όπου εντύπωση προκάλεσε σε όλους η μεγάλη αγιογραφική παράσταση η «Φιλοξενία του Αβραάμ». Η ταπεινή γερόντισσα Πανσέμνη θέλησε να φωτογραφηθεί με τα παιδιά μας, πράγμα που το θεωρήσαμε μεγάλη ευλογία και ιδιαίτερα μας χαροποίησε αφού εκείνη προτιμά να «φωτογραφίζει» την χριστιανική ψυχή και το πνεύμα της μόνον στον Δημιουργό Θεό και Πατέρα.

   Τα παιδιά για να την ευχαριστήσουν της προσέφεραν μια ωραία πορτοκαλιά για να φυτευθεί στον κήπο της Ι. Μονής. Παίρνοντας την ευλογία της παιδιά και γονείς μπήκαμε στο λεωφορείο μας όπου μέσα από μια όμορφη διαδρομή βρεθήκαμε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Σταυρού Βωσσάκου που συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 σταυροπηγιακών μονών της Κρήτης. Εκεί μας περίμενε ο Ιερόμοναχος π. Σάββας Δρακουλάκης που μας ανέφερε για την ιστορία της Ιεράς Μονής η οποία ιδρύθηκε το 1195 και οι εργασίες αναστήλωσης της Μονής άρχισαν το 1999 και συνεχίζονται έως σήμερα από τον άξιο Άγιο Ηγούμενο π. Τιμόθεο Παναγιωτάκη ο οποίος βρισκόταν εκτός μοναστηριού σε πνευματική αποστολή. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν και στο εκθετήριο της Μονής και αγόρασαν ορισμένα εκκλησιαστικά είδη.

   Τρίτη μας στάση η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας. Εκεί μας περίμενε ο φιλόξενος και δυναμικός Άγιος Ηγούμενος της π. Πορφύριος Αουάντ όπου στο δίκλιτο Ιερό Ναό του Καθολικού μας μίλησε για την μεγάλη ιστορία της Μονής και γνωρίσαμε την μοναδική εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού στην Κρήτη. Στην τράπεζα της Μονής μας παρέθεσε αβραμιαία φιλοξενία και μίλησε καταλλήλως στα παιδιά μας.

   Εκείνα για να τον ευχαριστήσουν μετά το γεύμα έπαιξαν μαζί του ποδόσφαιρο στον αύλειο χώρο της Μονής αλλά του χάρισαν και κρητική παραδοσιακή μουσική από τους δεξιοτέχνες της λύρας Μανώλη Φουντουλάκη και του μαντολίνου και της ασκομπαντούρας Δημοσθένη Περάκη.

   Οι γονείς μαζί με τον Κατηχητή μας π. Δημήτριο για να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την αγάπη που δείχνει προς τα παιδιά του Κατηχητικού μας του δώρισαν  Ιερό Ευαγγέλιο ντυμένο σε βελούδινη χρυσοκέντητη θήκη πράγμα που προκάλεσε στο γέροντα π. Πορφύριο βαθυτάτη συγκίνηση.

   Το απόγευμα μας βρήκε στο Δημοτικό Στάδιο του Περάματος όπου τα παιδιά μας χάρηκαν το παιχνίδι και οι γονείς τον απογευματινό τους καφέ. Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής είχαμε βιώσει όλοι μας από αυτή την ημερήσια μοναστική μας οδοιπορία αυτό που ο Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης γράφει ότι τα Ιερά Μοναστήρια μας είναι τα οχυρά της Εκκλησίας, είναι οι πνευματικοί φάροι σε ακρότομες τοποθεσίες, είναι τα σεμνεία της Πίστεως και οι μυροθήκες του Αγίου Πνεύματος. Θέλουμε και δημοσίως εκ βαθέων να ευχαριστήσουμε τον Ευπατρίδη  Ρεθεμνιώτη κ. Εμμανουήλ Παττακό, Πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» για την ευγενική χορηγία της εκδρομής στη μνήμη της μακαριστής Μάνας του Ευαγγελίας καθώς και το όμορφο μουσικό cd που προσέφερε στα παιδιά μας με τίτλο «Ένα είναι τ’ αηδόνι» του  Κισσαμίτη βιολάτορα Αντώνη Μαρτσάκη με κάλαντα και παρατσάφαρα και παιδικά τραγούδια της Κρήτης που τραγουδούν τα παιδιά των Επαρχιών Κισσάμου – Σελίνου και η παιδική ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου «Κουρήτες».

 

Εκ της Ενορίας

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες