Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΜΠΕ

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

ΛΑΜΠΗΣ, ΣΥΒΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΣΦΑΚΙΩΝ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015


Πέρασαν δύο μήνες από την ημέρα της Κοιμήσεως (15/10/2015) μιας εξέχουσας εκκλησιαστικής φυσιογνωμίας της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης του αειμνήστου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην Ιεραρχία του Νησιού μας, αλλά και χαράσσοντας ανεξίτηλα στις ψυχές όσων τον γνώρισαν την ανάμνηση των πολυάριθμων χριστιανικών αρετών που κοσμούσαν την έντονη προσωπικότητά του. Και εμείς που είχαμε την αγαθή τύχη να τον γνωρίσουμε  πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκδρομή με την ευλογία του άξιου πνευματικού πρωτογιούτου σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015.

   Το πρωί πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας στάση για προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου της Ενορίας Αρμένων. Εκεί μας καλωσόρισε ο δραστήριος εφημέριος π. Ευάγγελος Ζαφειρόπουλος που μας μίλησε για την εκκλησιαστική ιστορία του χωριού που την ονομασία που έλαβε από τους  Αρμένιους στρατιώτες του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά που το 961 έφερε στο νησί μας για να το ελευθερώσει από τους Άραβες. Ακόμη προσκυνήσαμε με ευλάβεια τα ιεροπρεπώς εκτεθέντα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου των Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου και των Σαβαϊτών Πατέρων. Σε περίτεχνο ιερό προσκυνητάρι έξωθεν του Ιερού Ναού ασπαστήκαμε την ιερά εικόνα του Αγίου  Χριστοφόρου και κατόπιν μας προσφέρθηκε πρωινό κέρασμα σε κέντρο του χωριού. Επόμενη στάση μας η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πρέβελη όπου ο Άγιος Ηγούμενος π. Ιάκωβος Λυκάκης απουσίαζε γιατί λειτουργούσε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου που βρίσκεται πλησίον της κοίτης του Μεγάλου ποταμού. Είχε όμως δώσει ευλογία στον κατηχητή μας π. Δημήτριο ο οποίος μας σταύρωσε με τον Τίμιο θαυματουργό Σταυρό του Μοναστηριού. Η επίσκεψή μας στο περίφημο εκκλησιαστικό μουσείο της Ι. Μονής μας εντυπωσίασε αφού εκεί υπάρχει και πιστό ξύλινο αντίγραφο του καμπαναριού της Αγίας Φωτεινής που υπήρχε στην Σμύρνη της Μ. Ασίας.

   Η Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού ήταν ο επόμενος σταθμός μας. Εκεί στο Καθολικό της μας υποδέχθηκε ο αγγελόμορφος Ηγούμενος π. Βαρθολομαίος Ξερουδάκης, ο οποίος ετέλεσε και ιερόν τρισάγιον στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου με νηστήσιμα αρτίδια τα οποία είχαμε φροντίσει να φέρουμε από το Ρέθυμνο. Κατόπιν μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού που υπήρξε καταφύγιο ελληνοχριστιανικής παιδείας και εθνική εστία που διατηρούσε άσβεστη την φλόγα του Γένους στην πίστη και την θρησκεία και τον πόθο του για ελευθερία. Το μοναστήρι ήταν και σπουδαίο εκπαιδευτήριο διδασκάλων και οικοτροφείο και αποτέλεσε την μεταβατική έδρα του επισκόπου Λάμπης – Συβρίτου και Σφακίων Νικοδήμου (1831-1845) και μόνιμη του Επισκόπου Ευμενίου Ξερουδάκη (1866-1900). Τα παιδιά σε ανάμνηση της επίσκεψής τους φύτεψαν μια λεμονιά όπισθεν του Καθολικού και γεύτηκαν μοναστηριακό κέρασμα που είχε ετοιμάσει για όλους μας ο Άγιος Ηγούμενος. Αφού πήραμε την ευλογία του αναχωρήσαμε για την Ιερά Κοινοβιακή Μονή των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης που βρίσκεται στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Σπήλι. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Άγιος Πρωτοσύγκελος π. Αθανάσιος Καραχάλιος που παραστατικά μας μίλησε για τον βίο και το μαρτύριο των Αγίων.

   Το μεσημέρι στην τραπεζαρία του Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Ραφαήλ» μας περίμενε ο ειρηνοποιός, φιλάνθρωπος, ασκητικός και λιτός εις πάντας Ιεράρχης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ μαζί με τον άγιον Ηγούμενον της Ιεράς Μονή π. Πορφύριον Σαμαρτζήν και ευλόγησε νηστήσιμον τράπεζα αγάπης που είχε ετοιμάσει για όλους μας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος μίλησε προς τα παιδιά και τους γονείς τους με εμπνευσμένον πατρικόν λόγον για την σημασία της κατηχήσεως μέσα στην Εκκλησία. Ο κατηχητής μας π. Δημήτριος ευχαρίστησε καταλλήλως ενώ τα παιδιά μας προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο ένα μικρό έλατο που είχαν στολίσει με χριστουγεννιάτικα στολίδια και έβγαζαν μαζί του και την ανάλογη αναμνηστική φωτογραφία. Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με προσκύνημα στην μαρτυρική εκκλησία της Παναγίας Λαμπινής, στο ομώνυμο χωριό όπου μας περίμενε ο φιλόξενος π. Κωνσταντίνος Χανιωτάκης και μας ξενάγησε και στο περίφημο μουσείο ιερών εικόνων που δημιούργησε. Η αρχόντισσα της Λαμπινής κ. Μαρία Απανωμεριτάκη μας πρόσφερε καφέ, πορτοκαλάδα και νηστήσιμες χορτόπιτες στην ταβέρνα «Σιδεράς» του χωριού. Επιστρέφοντας στο Ρέθυμνο όλοι μας είχαμε βιώσει «την μεγάλη προσφορά των Ιερών Μοναστηριών μας στο χώρο της Εκκλησίας και του έθνους μας, τα οποία πάντα παραμένουν ανοικτά ημέρα και νύκτα για να προσφέρουν την αγάπη και την φιλοξενία τους, και έτσι έχουμε την βεβαιότητα ότι θα παραμείνουν έχοντας εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού»1.

 

Από την Ενορία Αγίας Φωτεινής Κουμπέ1 Εγκόλπιον Ημερολόγιο 2015, Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες