Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΜΠΕ

ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Με ιδιαίτερη χαρά παιδιά και γονείς του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας μας ανταποκριθήκαμε στην ευγενική πρόσκληση του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ και βρεθήκαμε το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στην Επισκοπική Οικία στο λόφο του Τιμίου Σταυρού. Εκεί στη θρησκευτική Ακρόπολη της Εκκλησίας των Ρεθεμνίων που εστερέωσε ο αριστοκράτης Ιεράρχης μας κυρός Τίτος Συλλιγαρδάκης το 1974 πριν από 42 χρόνια, στη μεγάλη αίθουσα μας περίμενε με ανοιχτή την Αρχιερατική Του αγκαλιά ο Μητροπολίτης μας κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ μαζί με τον εκλεκτό πιστό και αφοσιωμένο συνεργάτη του άγιον διάκονόν Του κ. Στυλιανόν Καλαϊτζάκη. Εκεί μεγάλη αίθουσα του Επισκοπείου σχηματίσθηκε μια όμορφη χριστιανική οικογένεια με κέντρο τον Επίσκοπό μας αφού πολλά από τα παιδιά μας εκάθισαν παρά τους πόδας Του.

   Εκεί ο Επίσκοπός μας με λόγο πατρικής αγάπης και πνευματικής οικοδομής μας τόνισε: «είναι μεγάλη η χαρά μου που νιώθω σήμερα από την επίσκεψίν Σας που παιδικά πρόσωπα μπαίνουν στην οικία του Επισκόπου, πράγμα που με ανανεώνει και μου θυμίζει και τα δικά μου παιδικά χρόνια, που παιδί σαν εσάς, ήταν τότε που γνώρισα το μέλλον μου. Όλοι γίναμε με προσωπικό πνευματικό αγώνα, με πολλή θέληση και όλοι συνθέτουμε την Εκκλησία και την κοινωνία. Όλοι είμαστε μια οικογένεια, η Εκκλησία μας δεν κάνει διακρίσεις σε μικρούς και μεγάλους, όλοι είμαστε παιδιά του ίδιου Πατέρα Θεού. Από την Εκκλησία μαθαίνουμε ότι είμαστε αδέλφια και ζούμε σε αυτή τη σχέση και σε αυτή την σχέση δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί και τα αληθινά αδέλφια φαίνονται στα δύσκολα. Μέσα από το Κατηχητικό πρέπει να αναπτύξετε όμορφες φιλίες που θα κρατήσουν για πάντα και αυτό θέλω να γίνεται μέσα στο Κατηχητικό είναι τα παιδιά μας να αποκτούν μια καλή σχέση μεταξύ τους και με την μεγάλη οικογένειά τους την Εκκλησία που πρέπει να την βιώνουμε όλοι ως οικογένεια και μέσα στην οικογένεια όλα τα πράγματα βρίσκουν τη  θέση τους και όλα τα προβλήματα λύνονται αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση. Αυτό το σπίτι που βρισκόσαστε σήμερα δεν είναι δικό μου είναι όλων σας και το σπίτι του Πατέρα είναι σπίτι όλων των παιδιών Του…».

   Με απλότητα και σαφήνεια εξήγησε στα παιδιά για το μεγάλο πίνακα που κοσμεί την επισκοπική αίθουσα και έγινε όπως μας είπε με αφορμή την ιστορική και επίσημον επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ στην Εκκλησία των Ρεθεμνίων το σωτήριο έτος 2012. Σε αυτόν τον πίνακα ο αγιογράφος με τον χρωστήρα του μας παρουσιάζει τα ιερά μνημεία που μαρτυρούν την παρουσία της τοπικής μας εκκλησίας πριν από 1500 χρόνια. Αυτός ο πίνακας αποτελεί τον χάρτη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αφού εκτός από τις ιστορικές Εκκλησίες της που απεικονίζονται σε αυτόν υπάρχουν και όλοι οι Άγιοι που η τοπική μας Εκκλησία έχει δώσει στον Ουρανό. Μας παρότρυνε και μας ζήτησε όσο και αν μεγαλώσουμε να παραμείνουμε παιδιά και αυτή είναι η δική Του ευχή και η δική Του προσευχή και η δική Του προτροπή. Τέλος, μας ευχαρίστησε για την παρουσία μας και μας είπε συγκινημένος ότι τον τιμά, τον ανανεώνει, του δίνει δύναμη, του δίνει ελπίδα και χαρά και κατέληξε ότι εάν έχω ένα λόγο ύπαρξης σε αυτό τον τόπο, είστε μόνο εσείς και τίποτε άλλο, εγώ είμαι εδώ γιατί είστε εσείς και σας το λέω με όλη την δύναμη της ψυχής μου. Τα παιδιά μας για να δείξουν την αγάπη τους στον πνευματικό τους Πατέρα του έψαλλαν το Απολυτίκιο του Οσίου Νικολάου του Κουρταλιώτου και την Αρχιερατική φήμη Του. Ακόμη του προσέφεραν ένα όμορφο καλάθι με φρούτα και η μικρή Όλγα Αποστολάκη ένα κόκκινο λουλούδι ανθούριο σε γυάλινη γλάστρα και οι καλλιτέχνες του μαντολίνου και της λύρας Δημοσθένης Περάκης και Μανώλης Φουντουλάκης του έπαιξαν ένα συρτό του μεγάλου λυράρη Ροδινού.

   Κατόπιν μας έγινε ξενάγηση στο Επισκοπικό Ιερό παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Απόστολο Τίτο και εις όλους τους Ρεθεμνίους Αγίους και Ιεράρχες που έλαβαν μέρος σε Οικουμενικές Συνόδους. Από την επισκοπική βεράντα απολαύσαμε την όμορφη θαλασσοφίλητη πολιτεία μας και η ξενάγηση από τον Επίσκοπό μας τελείωσε στον όμορφο κήπο με το μικρό κυκλικό θεατράκι του που δημιουργήθηκε με προσωπική μέριμνά Του.

   Τέλος, ο Επίσκοπός μας κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ για να μας ευχαριστήσει δώρισε σε όλους μας την Καινή Διαθήκη και το βιβλίο του Εντιμοτάτου Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μιχαήλ Τρούλη με τίτλο: «Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου» και Ιερά Εικόνα με την «Παναγία του Πάθους», έργο του 15ου αι., του μεγάλου Κρητικού Αγιογράφου Ανδρέα Ρίτζου.

   Τέλος, δεν αρνήθηκε να εκπληρώσει την επιθυμία μικρών και μεγάλων να θέσει την Αρχιερατική Του υπογραφή εις τα τεύχη της Καινής Διαθήκης. Όλοι φύγαμε ευχαριστημένοι αφού διαπιστώσαμε ότι ο Επίσκοπός μας κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ άνθρωπος και αυτός μεγαλωμένος στις γειτονιές του Μεγάλου Κάστρου και στην πολιτεία του Αγίου Μηνά από μικρό παιδάκι μυρίζοντας το λιβάνι μέσα στις εκκλησίες της, όσο ψηλά και αν τον κατέστησε η χάρη του Θεού δεν ξέχασε τους ανθρώπους και ειδικά τα παιδιά, κάνοντας πράξη τον Ευαγγελικό λόγο του Κυρίου μας, (Λουκ. 18, στιχ. 3): «εάν δεν αλλάξετε και αν δεν γίνετε σαν τα παιδιά δεν θα εισέλθετε στη Βασιλεία του Θεού».

 

Εκ της Ενορίας

 

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ

 

Γέμισε το Επισκοπείο με παιδικές φωνές!

 

   Την παραμονή της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως γέμισε παιδικές φωνές το Επισκοπείο στο λόφο του Τιμίου Σταυρού, από παιδιά του κατηχητικού σχολείου της ενορίας της Αγίας Φωτεινής του Κουμπέ. Τα παιδιά, προσκεκλημένα από τον Σεπτό Ποιμενάρχη κ. κ. Ευγένιο συνοδευόταν από τον π. Δημήτρη Αμπανάβα και τους γονείς τους, προκειμένου να ξεναγηθούν στους χώρους της Επισκοπικής Κατοικίας. Γνωστή η πατρική αγάπη, η ευαισθησία και η αδυναμία που έχει ο Επίσκοπος μας στα παιδιά, τα καλοδέχτηκε, αστειεύτηκε  μαζί τους και γνώρισαν  την πραγματική φιλοξενία . Και εκείνα κάθισαν οκλαδόν κάτω στα χαλί μπροστά του και  «ρούφαγαν» την κάθε κουβέντα του , σαν ήρθε η ώρα να τους μιλήσει. Και  τους είπε  και τους έμαθε πολλά!  

   Αρχικά ο π. Δημήτρης Αμπανάβας, πήρε πρώτος τον λόγο  και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση. Όπως είπε: «αυτή η πρόσκληση μας χαροποίησε ακόμη περισσότερο, διότι μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα με  τον Μητροπολίτη μας, να τον ακούσουμε  και να μας δώσει τις πατρικές του συμβουλές και την ευλογία του» για να συμπληρώσει «να σας δώσουμε τώρα τα δώρα ή στο τέλος» και να λάβει από τον κ. Ευγένιο την αφοπλιστική  απάντηση: «Τα δώρα είστε εσείς!» Ακολούθως, έπαιξαν μουσική και του τραγούδησαν ο Δήμος Περάκης μαντολίνο και ο Μανώλης Φουντουλάκης λύρα. ενώ τα παιδιά του έψαλαν την φήμη του!

 

«ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΟΥ ΗΡΘΑΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ»

 

   Λαμβάνοντας το λόγο ο Σεβασμιότατος είπε χαριτολογώντας «Δόξα τω Θεώ , που ήρθατε να μπει  σε αυτό το σπίτι και κανένα παιδί. Βλέπω μόνο γέρους , σε σημείο που κοντεύει να με  πιάσει κατάθλιψη. Όχι γέρους και πολύ … να όπως τον παπά Δημήτρη για παράδειγμα» και έκανε τα παιδιά να ξεκαρδιστούν στα γέλια.  Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «ό,τι  είμαστε σήμερα εμείς  οφείλεται και σε κάποια πράγματα που ακούσαμε  και δεχτήκαμε μέσα στις καρδιές μας , στην δική σας τρυφερή ηλικία. Γιατί ούτε εγώ γεννήθηκα Δεσπότης, ούτε οι γονείς σας γεννήθηκαν αυτό που είναι ο καθένας, όλοι γίναμε  με ένα προσωπικό , πνευματικό αγώνα, με πολλή θέληση».

 

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

 

   Στην συνέχεια τους εξήγησε πως όλοι οι άνθρωποι μαζί  συνθέτουμε την κοινωνία και την εκκλησία. Και σε αυτή την εκκλησία όπως γίνεται μέσα στους αιώνες δυο χιλιάδες χρόνια τώρα ,σε  κάθε τοπική εκκλησία υπάρχει ο Επίσκοπος, οι ιερείς που διακονούν τα παιδιά και τον λαό του Θεού και όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια.  Επισημαίνοντας τους  ότι : «Η εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις γιατί είμαστε όλοι παιδιά  του ίδιου Πατέρα  Θεού. Αυτό λοιπόν μαθαίνουμε. Μέσα στην οικογενειακή  μας σχέση ότι είμαστε όλοι αδέλφια  άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα και ζούμε αυτή την σχέση. Και σε αυτή την σχέση δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί. Τα αδέλφια είναι πάντα αδέλφια, αγαπημένα και ενωμένα. Που κρατάει το ένα το  χέρι του άλλου, και προχωρά στην ζωή και είναι μαζί όχι μόνο στα εύκολα και στα ευχάριστα ,αλλά και στα δύσκολα και στα δυσάρεστα. Μάλιστα τα αληθινά αδέλφια όπως και οι αληθινοί φίλοι αποδεικνύονται στα δύσκολα. Και  αυτοί είναι οι πραγματικοί μας φίλοι , αυτοί είναι οι πραγματικοί μας αδελφοί».

 

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΣΑΣ»

 

   «Αυτό το σπίτι  δεν είναι δικό μου, είναι όλων σας» τους είπε με νόημα Μητροπολίτης Ευγένιος, για να συνεχίσει λέγοντας, «Το σπίτι της εκκλησίας  και το σπίτι του πατέρα, είναι σπίτι όλων των παιδιών. Γι’ αυτό σήμερα σας ήθελα εδώ και  να αισθάνεστε σαν το σπίτι σας , γιατί θέλω να έρχεστε εδώ και όχι κάτω στο γραφείο» Στην συνέχεια  τους μίλησε για την ιστορία της  τοπικής μας εκκλησίας  λέγοντας τους , ότι «ξέρετε ότι εγώ δεν είμαι ο πρώτος Επίσκοπος αλλά ο τελευταίος»  και αναφέρθηκε ονομαστικά στους προκατόχους του. Μεταξύ άλλων είπε «Αυτό το σπίτι το έφτιαξε  κάποιος που λεγόταν Τίτος , το 1974. Πιο παλιά το Επισκοπείο ήταν στην παλιά πόλη εκεί που είναι  σήμερα τα γραφεία της Μητρόπολης.  Και για να πάμε πολύ πίσω  στον πρώτο Επίσκοπο Κρήτης που ήταν ο Άγιος  Τίτος ,  τον οποίο εγκατέστησε στην Κρήτη ένας άλλος σπουδαίος άνθρωπος ο Απόστολος Παύλος. Ο Απόστολος των Εθνών όπως λέγεται.»  Επίσης  τους μίλησε για την παράδοση και τον πολιτισμό της εκκλησίας της Κρήτης.

   Ακολούθως τους έδειξε τον ζωγραφικό πίνακα «Κομφούζιο της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου» λέγοντας: «όταν ήρθε το 2012 εδώ ο Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος φτιάξαμε αυτόν τον πίνακα. Αυτός είναι ένας χάρτης της Μητρόπολης μας. Εδώ  όπως βλέπετε έχουμε βάλει όλα τα μνημεία αλλά και όλους τους Αγίους ,που έχει δώσει στον ουρανό η τοπική μας εκκλησία». Με πολλή υπομονή  εξήγησε στα παιδιά ,την μακραίωνη ιστορία της εκκλησίας μας και για όλες τις εικόνες και τα μνημεία  που  είναι στον πίνακα και που βρίσκονται αυτά.

 

«ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ»

 

   Φυσικά δεν παρέλειψε να τους μιλήσει και για πρόσφυγες λέγοντας  τους  «Μέσα στην λαίλαπα  , μέσα σε αυτή την μεγάλη αναταραχή που γίνεται σε όλο τον κόσμο, που βλέπετε και ακούτε κάθε μέρα από τα Μ.Μ.Ε. Βλέπετε  πως μετακινούνται οι λαοί,  πως παιδιά σαν και εσάς , χάνουν τις πατρίδες τους, χάνουν τα πάντα  ακόμη και του συγγενείς  τους. Έτσι , μετακινούνται εξ αιτίας του πολέμου σε άλλους τόπους , αυτά τα παιδιά  που τα λέμε πρόσφυγες  που αναγκάστηκαν να φύγουν από τους τόπους τους, μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες .Και αυτά τα παιδιά δεν έχουν αυτά που για εμάς είναι αυτονόητα , αυτά τα παιδάκια δεν έχουν αυτά που έχετε εσείς. Και αυτά όμως είναι παιδιά του ίδιου Θεού , άρα είναι αδέλφια μας και έτσι πρέπει να τα βλέπουμε. Και πρέπει να τα αγκαλιάσουμε με πολύ αγάπη και να κάνουμε γι’ αυτά,  ότι θα θέλαμε να κάνουν για εμάς , αν βρισκόμαστε στην θέση τους» .

 

«ΕΔΩ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

 

   Στην συνέχεια τα ξενάγησε σε όλους τους χώρους του Επισκοπείου και στο Παρεκκλήσι  και τους είπε: «Εδώ προσεύχομαι για όλους εσάς. Επίσης  τους μίλησε για τις αγιογραφίες  του , και τους έδειξε και  τους έδωσε να μυρίσουν το Άγιο Μύρο, το οποίο γίνεται στο Φανάρι κάθε δέκα χρόνια και τους εξήγησε, ότι το χρησιμοποιούν στα βαφτίσια και όταν εγκαινιάζουν εκκλησίες. 

   Στο τέλος έκαναν την βόλτα στους εξωτερικούς χώρους κάθισαν σε  ένα όμορφο  χώρο , όπου εκεί τους μοίρασαν τα δώρα .Μια εικόνα της Παναγίας , ένα βιβλίο με την ιστορία της Μητροπόλεως και την Αγία Γραφή.  Αυτή η επίσκεψη ήταν μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά , γιατί πραγματικά ο Σεβασμιώτατος τους  πέρασε τα  πολλά μηνύματα με το δικό του  χαρισματικό τρόπο.  

 

Βάλια Πετράκη

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες