Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Του Πρωτοπρεσβύτερου Δημητρίου Κ. Αμπανάβα

Με χαρά πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή του Κατηχητικού Σχολείου Αγίας Φωτεινής Κουμπέ Ρεθύμνου. Τα παιδιά μας μαζί με τους γονείς τους επισκεφθήκανε την όμορφη Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Και σε αυτή την εκδρομή οι υπεύθυνοι κατηχητές φρόντισαν τα παιδιά να επισκεφθούν δύο ιερά και πανσεβάσμια Μοναστήρια. Γιατί όπως εύστοχα μας εξήγησε ο π. Δημήτριος αξίζει πάντοτε να δείχνουμε την αγάπη μας προς αυτά τα ιερά κάστρα του πνευματικού αγώνα της ασκήσεως και της προσευχής. Γιατί σε καιρούς χαλεπούς για το έθνος μας μέσα σε αυτά διατηρήθηκε και σφυρηλατήθηκε η εθνική συνείδηση των Ελλήνων και καλλιεργήθηκε και διδάχτηκε η ελληνική γλώσσα και ιστορία.

""Πρώτη μας επίσκεψη η ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πρέβελη. Στο περήφανο καθολικό του απολαύσαμε την φιλοξενία, την ξενάγηση και περιποίηση του εκλεκτού και πιστού της Ορθοδοξίας Ηγουμένου πατέρα Ιακώβου Λυκάκη. Ο γέροντας με πολύ αγάπη αγκάλιασε τα παιδιά μας και τους μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού. Τους είπε ότι φυλάσσεται σε αυτό με ευλάβεια ο θαυματουργικός Τίμιος Σταυρός ένα ιερό της Ορθοδοξίας κειμήλιο σύμβολο ευλογίας και βοήθειας τον οποίο με πολύ πίστη, μικροί και μεγάλοι, προσκυνήσαμε. Στο φιλόξενο αρχονταρίκι με την θαλπωρή της ζεστασιάς από τις φλόγες του αναμένου τζακιού δεχθήκαμε τον γλυκό λόγο και τα φιλόξενα και πλούσια αισθήματα της αγάπης του Αγίου Ηγουμένου μαζί με τον καφέ, την πορτοκαλάδα και το μοναστηριακό λουκούμι. Ο μικρός, αλλά πλούσιος ζωολογικός κήπος της Ι. Μονής ξάφνιασε ευχάριστα τα παιδιά μας και θαυμασμό προκάλεσε το περίφημο Εκκλησιαστικό της Μουσείο με τα ιερά θρησκευτικά του κειμήλια αριστουργήματα σπάνιας εκκλησιαστικής τέχνης και αξίας.
Το επιβλητικό Κουρταλιώτικο φαράγγι ήταν ο δεύτερος σταθμός του οδοιπορικού μας. Κατεβήκαμε τα 247 σκαλοπάτια και βρεθήκαμε στον τόπο που ασκήτεψε και αγίασε ο Όσιος Νικόλαος ο Κουρταλιώτης που καταγόταν από την περιοχή της Μεσσαράς. Προσκυνήσαμε το ταπεινό εκκλησάκι του και θαυμάσαμε τις πέντε πηγές που ο Όσιος με θαύμα άνοιξε στα σπλάχνα του βουνού και από τις οποίες τρέχουν όλο το χρόνο θορυβώδεις καταρράκτες.
""Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή των Αγίων Μαρτύρων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης των εν τη νήσω Λέσβω μαρτυρησάντων στο λόφο του Επισκοπείου στο δροσόλουστο Σπήλι. Στον περικαλλή Ι. Ναό των Αγίων μας υποδέχθηκε ο π. Αθανάσιος Κουμής ο οποίος μας μίλησε για την θαυμαστή επέμβαση των Αγίων στο Μητροπολίτη κ.κ. Ειρηναίο για την ανέγερσή του. Ο γέροντας αφού έβαλε το ιερόν επιτραχήλιον τέλεσε σύντομη δέηση υπέρ υγείας των μελών του κατηχητικού μας και μας προσέφερε μεγάλη ευλογία αφού έβγαλε από το ιερό του Ναού δύο ασημοστόλιστες λειψανοθήκες με τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου και του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους τα οποία προσκυνήσαμε και μας χάρισαν μια μοναδική πνευματική ευωδία. Ακόμη στον Ιερό Ναό φυλάσσεται το ιερόν επιτραχήλιο του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου που πρόσφατα έγινε η αναγραφή του εις τον Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ και από την Αγία και Ιερά Σύνοδο στην οποία μετέχει και η Εκκλησία των Ρεθυμνίων με τον σεπτό Ποιμέναρχη μας κ.κ. Ευγένιο εκλεκτόν και σεβάσμιον μέλος της.
""Μετά την πλούσια πνευματική τροφή όλοι περάσαμε στο Πατριαρχικόν Πνευματικόν Κέντρον «Ο Άγιος Ραφαήλ» όπου στην επίσημη τραπεζαρία του μας περίμενε ο Άγιος Ηγούμενος πατέρας Πορφύριος Σαμαρτζής μαζί με τους αδελφούς της Ι. Μονής. Τα παιδιά μας απήγγειλαν την Κυριακή προσευχή και ο Άγιος Ηγούμενος ευλόγησε την νηστίσιμη τράπεζα με τα γευστικότατα γεμιστά, τα καλαμαράκια, τις τηγανιτές πατάτες και το γλυκόπιοτο Κισαμίτικο κρασί. Τούτη η τράπεζα της αγάπης ήταν προσφορά προς τα παιδιά μας του αθόρυβου ταπεινού αγαθού και φιλάνθρωπου Ιεράρχου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου το οποίο και δημοσίως εκ βαθέων ευχαριστούμε. Στο τέλος του φαγητού ο πατέρας Πορφύριος κλήρωσε πλούσια δώρα στα παιδιά.
""Τελευταία μας στάση το μαρτυρικό χωριό της Λαμπινής όπου τα παιδιά χάρηκαν το παιχνίδι στο όμορφο γήπεδο του χωριού και οι μεγάλοι απόλαυσαν τον απογευματινό καφέ τους στην ταβέρνα του «Σιδερά».

Έτσι τελείωσε το πρώτο οδοιπορικό του κατηχητικού μας σχολείου που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ένα κατηχητικό οδοιπορικό που όπως και τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν είναι ευγενής χορηγία προς τα παιδιά της Ενορίας μας του φιλάνθρωπου Ευπατρίδου Ρεθυμνίου Επιχειρηματία κ. Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη τον οποίο δημοσίως ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά. 


* Το παρόν κείμενο γράφτηκε με αφορμή την εκδρομή του Κατηχητικού μας Σχολείου στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.

Εκ της Ενορίας Αγίας Φωτεινής Κουμπέ πόλεως Ρεθύμνης

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες