Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

ΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΜΠΕ

ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΕΠΑΣ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

   Με την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας μας πραγματοποίησε το πρώτο του προσκυνηματικό οδοιπορικό του το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016. Πρώτος μας σταθμός η Ιερά και Σταυροπηγιανή Μονή Αρκαδίου που φέτος εόρτασε με λαμπρότητα τα 150 χρόνια από την Αρκαδική Εθελοθυσία με την υψηλή παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

 

   Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής μας περίμενε ο Ιερομόναχος π. Ευμένιος Τσιλιμπώκος που με γλυκό και κατανοητό λόγο μας μίλησε για την ιστορία του Μοναστηριού. Κατόπιν επισκεφθήκαμε την μπαρουταποθήκη όπου ανάβει ακοίμητος κανδήλα και κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή. Ξεναγηθήκαμε στο περίφημο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής που δημιουργήθηκε με πολύ κόπο και μόχθο και επισταμένη φροντίδα από τον φιλομόναχο και φιλόκαλο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ευγένιο και αποτελεί το στολίδι του Μοναστηριού. Κάτι που έλειπε για χρόνια και έρχεται να μας βροντοφωνάξει ότι το Αρκάδι δεν είναι μόνο παγκόσμιο σύμβολο αυτοθυσίας και ελευθερίας αλλά συνάμα ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του Ορθοδόξου μοναχισμού όπου καλλιεργήθηκαν όλες οι ιερές τέχνες της Εκκλησίας, όπως η αγιογραφία, η υμνολογία, η υφαντική, η ξυλογλυπτική και άλλες.

   Κατόπιν τα παιδιά και γονείς περάσαμε στην όμορφη έκθεση του μοναστηριού που φιλοξενείται στην παλαιά αποθήκη λαδιού όπου αγοράσαμε διάφορα εκκλησιαστικά είδη. Κατά την έξοδό μας είχε στηθεί τράπεζα όπου μας προσφέρθηκε νηστήσιμο γλυκό πορτοκαλάδα και οι μεγαλύτεροι γεύτηκαν την γλυκόπιοτη ρακή του μοναστηριού μαζί με ξηρούς καρπούς και τα οποία είχαν ετοιμάσει για εμάς οι φιλόξενοι υπάλληλοι της Ιεράς Μονής. Αξίζει να τονίσουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά μας προσφέρθηκε έγχρωμο ενημερωτικό φυλλάδιο που πάρα πολύ όμορφα  παρουσιάζει την ιστορία της Ιεράς Μονής και υποδεικνύει παραστατικά και με αριθμούς τα σημαντικότερα μέρη του μοναστηριού που πρέπει να περιηγηθεί ο ταπεινός του επισκέπτης.

   Δεύτερος σταθμός το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας όπου εκεί μας περίμενε ο αρχαιολόγος κ. Θεμιστοκλής Λιανός που μας ξενάγησε στους θησαυρούς της αρχαίας πολιτείας που με χρονολογική σειρά παρουσιάζονται στις ωραίες προθήκες του. Και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον μύστη της Αρχαιολογικής Επιστήμης Εντιμότατον Καθηγητήν κ. Νικόλαο Σταμπολίδη γιατί με την σπουδαία αρχαιολογική του ανακάλυψή του χάρισε στην Κρήτη μας, στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα μια παγκόσμια τράπεζα αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ελληνισμού και χριστιανισμού.

   Και πρέπει να τονίσουμε ότι η ξενάγησή μας στο Μουσείο έγινε κατ’ εξαίρεση αφού τα Σάββατα δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις γι’ αυτό οφείλουμε και δημοσίως να ευχαριστήσουμε την αρχαιολόγο κ. Μιμίκα  Γιαννοπούλου της Μεσογειακής Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών.

   Αργά το μεσημέρι φτάσαμε στην Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού Χαλέπας όπου ο φιλόξενος Άγιος Ηγούμενός της π. Πορφύριος Αουάντ με χαρά μας υποδέχθηκε στο Καθολικό τονίζοντας «ότι του φέραμε τα Χριστούγεννα πιο γρήγορα».

   Στην τράπεζα του μοναστηριού γευτήκαμε όλοι νοστιμότατα μακαρόνια και λουκουμάδες που είχαν τηγανιστεί σε ζωμό βραστής πατάτας. Τα παιδιά χάρηκαν το παιχνίδι στην αυλή του μοναστηριού και οι γονείς τον απογευματινό τους καφέ και απήλαυσαν την θαυμάσια θέα που προσφέρει το μοναστήρι προς τα χωριά του μέσα Μυλοποτάμου. Πήραμε την ευλογία του Αγίου Ηγουμένου και αργά κατά τις απογευματινές ώρες επιστρέψαμε στην πόλη μας  πλουσιότατοι πνευματικά από Ορθοδοξία και Ελλάδα.

 

Εκ της Ενορίας

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες