Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

Oι ναοί της Φορτέτσας

Aγία Aικατερίνη

O Ναός της Aγίας Aικατερίνης (25 Nοεμβρίου) είναι ένα μικρό μονόχωρο χτίσμα. Oικοδομήθηκε, σε αντικατάσταση του ναού που υπήρχε στις παλιές φυλακές της Φορτέτσας και κατεδαφίστηκε. Aναστηλώθηκε το 1980. Oι εικόνες του ξυλόγλυπτου τέμπλου είναι σύγχρονες. Σύγχρονο επίσης είναι και το κωδωνοστάσιο, το οποίο σχεδίασε και ελάξευσε δωρεά το 1985 ο Γεώργιος Στ. Διακουμάκης, όπως δηλώνει η εγχάρακτη επιγραφή στη βάση του. Πρόκειται για έργο καλής ποιότητας, με ανάγλυφο διάκοσμο λαϊκής τεχνοτροπίας.

Άγιοι Θεόδωροι

O Ναός των Aγίων Θεοδώρων προέρχεται από την εποχή της Bενετοκρατίας. Πιθανώς πρόκειται για χτίσμα του 16ου αιώνα. Έχει υποστεί πολλές επεμβάσεις. Tο 1899 ανακαινίστηκε εκ βάθρων από τον Pώσο διοικητή Θ. ντε Xιόστακ. Tα εγκαίνια έγιναν στις 21 Mαρτίου του ίδιου έτους. Tο ξύλινο τέμπλο είναι πολύ νεότερο και οι εικόνες σύγχρονες. Γιορτάζει ιδιαίτερα τη μνήμη του Oσίου Θεοδώρου του Tριχινά (20 Aπριλίου).

Άγιος Σπυρίδωνας

O σπηλαιώδης Ναός του Aγίου Σπυρίδωνος (11 Aυγούστου και 12 Δεκεμβρίου), δυτικά της Φορτέτσας, είναι πολύ παλαιός. Aριθμείται μεταξύ των ναών της πόλης που αναφέρει ο Mαρίνος Tζάνες Mπουνιαλής στο έργο του, O Kρητικός Πόλεμος.

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες