Σχετικά με το νέο του πόνημα, ο συγγραφέας κ. Γεώργιος Καλογεράκης αναφέρει τα εξής:
«Η «Αροδαφνούσα» είναι ένα μεσαιωνικό Δημοτικό Τραγούδι που συναντάται σε ολόκληρη την Κύπρο. Τυχαίνει δε μια ακόμα ιστορία όπου συγκρούονται οι δυο αρχέγονοι παράγοντες του Έρωτα και του Θανάτου. Το ίδιο το τραγούδι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής Παράδοσης, αντίστοιχο στα δικά μας αναγεννησιακά αριστουργήματα του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης. Το λαϊκό αυτό άσμα περιγράφει το βασανισμό και τη θανάτωση της Αροδαφνούσας, μιας πανέμορφης κόρης που συμβολίζει την ίδια την Κύπρο, από τους Φράγκους άρχοντες και κατακτητές. Την κόρη ερωτεύτηκε παράφορα ο ίδιος ο βασιλιάς της Κύπρου, ενώ καταδίωξε και θανάτωσε ζηλόφθονα η βασίλισσα.
Με την φετινή επιλογή μας στέλνουμε χαιρετισμό αγάπης στη δίδυμη αδερφή της Κρήτης, την Κύπρο μας, ενώ σημειολογικά οι παραστάσεις συμπίπτουν με την επέτειο της εισβολής και κατοχής της Κύπρου, τον Ιούλιο του 1974, δίνοντας συνειρμικά το δικό τους μήνυμα.
Για μια ακόμα φορά, μετά την περσινή πανθομολογούμενη επιτυχία του «Διγενή Ακρίτα», η Ομάδα θα προσφέρει στο κοινό ένα δραματοποιημένο παραμύθι. Πίσω όμως από τον λόγο της παραμυθίας-παρηγοριάς, κρύβονται δύο μεγάλες αλήθειες.
Πρωταρχική και αυτονόητη η κακοποίηση του Ελληνισμού και στην Κύπρο διαχρονικά, από τους εκάστοτε κατακτητές. Το παραμύθι παρουσιάζει μια Κύπρο που βασανίζεται από Φράγκους άρχοντες, με απώτερο σκοπό να ξεριζώσουν τον Ελληνισμό από τα σπλάχνα της.
Σε δεύτερο επίπεδο το έργο θίγει το μεγάλο και διαχρονικό θέμα των αμβλώσεων, που δυστυχώς αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα στην ενεστώσα φάση.
Καλούμε και εφέτος τους ανθρώπους του τόπου μας, να μας περιβάλλουν ξανά με την αγάπη τους, δίνοντας δυναμικό παρόν στις παραστάσεις.
Η όλη προσπάθεια τελεί υπό την ευλογία και αμέριστη συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευγενίου, που οχτώ χρόνια τώρα αγκαλιάζει με περισσή τρυφερότητα και στοργή την Ομάδα και την εμπνέει στο δύσκολο δρόμο της αντίστασης στη λαίλαπα των καιρών, στην ηθική, πνευματική και πολιτισμική παρακμή, ένα ισχυρό αντίδοτο στα οποία πασχίζομε να είναι το έργο που επιτελούμε στα πλαίσια της Θεατρικής Ομάδας της Μητροπόλεώς μας».
Ο κ. Καλογεράκης αξιοποιώντας στοιχεία απ’ το τραγούδι καθώς και από το «Χρονικό» του Λεοντίου Μαχαιρά, μεσαιωνικού χρονικογράφου της Κύπρου, φτιάχνει μια ποιητική και συγχρόνως δραματική σύνθεση σε παραδοσιακό στίχο και ομοιοκαταληξία, με στοιχεία κι απ’ τα δύο ιδιώματα, Κύπρου και Κρήτης.
Η Ομάδα της Μητροπόλεώς μας έχει παρουσία και δράση δεκαεπτά συναπτά έτη. Τα θέματα που επιλέγει κάθε φορά να παρουσιάσει άπτονται της θρησκευτικής και εθνικής μας παράδοσης, του Ορθοδόξου Πολιτισμού μας.
Οι συντελεστές του θεατρικού έργου είναι αναλυτικά οι παρακάτω:
Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Αποστόλης Κουγιτάκης
Σκηνικά: Γιάννης Τσάβαλος
Κοστούμια - Εξαρτύσεις: Γιώργης Καλογεράκης
Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης
Τραγούδι: Άρτεμις Βροντζάκη, Αποστόλης Κουγιτάκης, Ηρακλεία Κουϊδή, Νίκος Τσουπάκης
Φωτογραφίες: Βασίλης Καλιοντζάκης
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργης Αποκορωνιωτάκης
Ραφή Κοστουμιών: Άρτεμις Ανδρεδάκη, Άννα Σπυριδάκη-Μυρθιανού
Σπαθιά: Μαρίνος Γαβαλάς
Οργανωτική Ευθύνη: π. Νικόλαος Νικηφόρος
Διανομή Ρόλων
Αροδαφνούσα: Ηρακλεία Κουϊδή
Ρήγας: Αποστόλης Κουγιτάκης
Ρήαινα: Άρτεμις Βροντζάκη
Ρηγόπουλος: Αργύρης Νιπυράκης
Φίλιππος: Μανόλης-Μιχάλης Τζωρτζινάκης
Ερρίκος: Νεκτάριος Μυρθιανός
Ροδαμνού: Ειρήνη Γρηγοράκη
Αροδούσα: Ειρήνη Λογιάκη
Καρδινάλιος: Νίκος Τσουπάκης
Μάισσα: Ειρήνη Γρηγοράκη
Αρχόντισσες: Μαρία Αποστολάκη, Άννα Δαμιανάκη, Μαριάννα Κουγιτάκη, Κατερίνα Κουϊδή, Φωτεινή Χαμογεωργάκη
Στρατιώτες: Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης, Γιώργης Αποκορωνιωτάκης, Κωστής Μαστοράκης, Αντώνης Πλαΐτης, Γιώργης Ρεράκης, Γιάννης Τσάβαλος, Νίκος Τσουπάκης
Γιλλούδες: Βούλα Αποκορωνιωτάκη, Μαίρη Κουδουμνάκη
Καλόγριες: Μαρία Αποστολάκη, Κατερίνα Κουϊδή
Παππούδες Παραμυθάδες: Στάθης Γαγάνης, Μάρκος Πελαντάκης
Φρουροί βασιλιά: Γιώργης Λελεδάκης, Μανόλης Μυρθιανός, Γιώργης Τριπολιτάκης
Παιδιά: Μαρία Μαρινάκη, Νίκος Μυρθιανός, Άννα Τριπολιτάκη, Αμαρυλλίς Τσουπάκη, Ελλήνοας Τσουπάκης
Παιδάκι Αροδαφνούσας: Γιάννης Μαρινάκης, Γιώργης Μυρθιανός
Ποιητάρης: Μανόλης Καρελάκης