Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
 

 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΤΟΥ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

ΓΕΔΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΛΛΗΝΟΥ

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

29 και 30 Δεκεμβρίου 2023


Με πάνδημη συμμετοχή του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού του Θεού από ολόκληρη την Κρήτη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, εορτάσθηκε, κατά το διήμερο 29 και 30 Δεκεμβρίου 2023, η μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού, στο Ιερό Μετόχιο της Θείας Μεταμορφώσεως της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους, στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, όπου ο Άγιος εμόνασε για έξι χρόνια και όπου ευρίσκεται ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου.

 

Το εσπέρας της Παρασκευής, 29ης Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, κατά τον οποίο, κατόπιν προτροπής του Ποιμενάρχου μας, τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Ο Πανοσιολογιώτατος, με γλαφυρό και ρέοντα λόγο, αναφέρθηκε στις αρετές και τα μηνύματα του Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού.

 

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Σαββάτου, 30ής Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Πανηγύρεως, πλαισιούμενος από κληρικούς από την Εκκλησία της Ελλάδος, από την Ιερά Μητρόπολή μας και από άλλες Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Μεγαλονήσου Κρήτης.

 

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στα μηνύματα της εορτίου αυτής περιόδου και της Μητροπόλεως των Εορτών, των Χριστουγέννων, καθώς και στα μηνύματα της ζωής και της μαρτυρίας του Οσιομάρτυρος Γεδεών, καλωσορίζοντας με αγάπη όλους τους ευλαβείς κληρικούς και τους προσκυνητές και συγχαίροντας την, υπό την ηγεσία του Οσιολογιωτάτου Μοναχού Νεκταρίου, παρισταμένη αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Καρακάλλου για όλη τη φροντίδα, τη διάκριση και το εκκλησιαστικό φρόνημα, το οποίο μαρτυρούν.

 

 Επίσης, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε, από πλευράς του Ιερού Μετοχίου, Ιερά Εικόνα του Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού στον παριστάμενο νέο Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Γεώργιο Κλάδο, χαιρετίζοντας την παρουσία και συμμετοχή του, με τη συνοδεία Αντιδημάρχων, καθώς και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μιχαήλ Σαρρή.

 

Τους ύμνους του διημέρου απέδωσε αριστοτεχνικά ο χορός ιεροψαλτών «Τρόπος» υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη.

 

Ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα για όλους τους πολυπληθείς προσκυνητές, που συνέτρεξαν για να μετέχουν στην Πανήγυρι της Εορτής του Αγίου.

 

Μετά το πέρας της Πανηγύρεως, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στα Ανώγεια, όπου τέλεσε τον Αγιασμό για την εγκατάσταση και ορκωμοσία του Δημάρχου κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη και της Δημοτικής Αρχής.

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

website powered by HOTSoft.gr - κατασκευή ιστοσελίδας