Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Τρίτη 15 Μαΐου 2018


Το «ευχαριστώ» του Γυμνασίου Ατσιποπούλου

για την επιτυχημένη υλοποίηση Θεματικής Εβδομάδας

 

   Την Παρασκευή 18 Μαΐου ολοκληρώθηκε η Θεματική Εβδομάδα στο Γυμνάσιο Ατσιποπούλου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που βοήθησαν, ουσιαστικά, με προθυμία, με φαντασία και γνώση στο να υλοποιήσουμε μια εποικοδομητική βδομάδα για τους μαθητές του σχολείου μας.

 

   Η Θ.Ε. 2017-2018 είχε ως θεματική ομπρέλα τον τίτλο «Σώμα και ταυτότητα» και «Κυκλοφοριακή Αγωγή».

   Στην υλοποίηση του πρώτου μέρους συνέβαλαν οι Σύμβουλοι, κ Μαργαρίτα Γερούκη και κ Δέσποινα Αγγελιδάκη, η κ Λούση Σιρινιάν, το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, εκπρόσωποι από την Ασφάλεια Ρεθύμνου και την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, εκπρόσωποι από το Μαιευτικό τμήμα και το τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

   Για την Κυκλοφοριακή Αγωγή οι μαθητές μας ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο του Τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνου και τον Πρόεδρο του Σωματείου Εκπαιδευτών Σχολών Οδήγησης Ρεθύμνου.

   

   Μία επιπλέον δράση, που έγινε στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εβδομάδας και σε συνδυασμό με την συμμετοχή του σχολείου μας στο Δίκτυο «Νοιάζομαι και δρώ» είναι αυτή που περιγράφεται αναλυτικά  παρακάτω μετά από αίτημα των μαθητών της Γ΄ τάξης:

 

   “Τρίτη 15 Μαΐου 2018, 09:00 το πρωί.

   19 μαθητές από το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου χτυπούν το κουδούνι της πόρτας στο φιλόξενο Δεσποτικό, το σπίτι του επισκόπου μας, στον λόφο του Τίμιου Σταυρού.

   Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος τους υποδέχεται εγκάρδια, τους τρατάρει, ως άψογος οικοδεσπότης, και τους παραχωρεί τη συνέντευξη για την οποία τον έχουν επισκεφθεί.

   Οι μαθητές από την Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Ατσιποπούλου βρίσκονται εκεί ως εκπρόσωποι της ραδιοφωνικής ομάδας του Γυμνασίου, αλλά και ως μαθητές που ενδιαφέρονται για τον πνευματικό λόγο του επισκόπου τους. Η επίσκεψή τους χαρακτηρίζεται ως «διδακτική» γιατί πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και ειδικότερα για τη διδασκαλία της ενότητας «Ευάλωτες ή Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες», όπως είναι οι άποροι, οι άστεγοι, τα ορφανά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία ή ψυχικές διαταραχές, θύματα κακοποίησης και πρόσφυγες ή μετανάστες.

   Μέσα στη μεγάλη αίθουσα, τα παιδιά καθισμένα γύρω του, σε κύκλο. Κοντά του. Εκείνος φιλικός, χαρούμενος με την παρουσία τους και χαμογελαστός. Οι ερωτήσεις αρκετές. Και η συνέντευξη (περισσότερο με  φιλική συζήτηση και συνάντηση παρέας έμοιαζε βέβαια παρά με συνέντευξη) ξεκινάει.

   Για όλα τους μίλησε. Άμεσος, απλός και ταπεινός, ειλικρινής και πηγαίος, με χιούμορ και ευθύτητα. Οι λέξεις του απλές αλλά και ουσιαστικές με νόημα και βαρύτητα. Η φωνή του βαθιά, ήρεμη και σίγουρη. 19 παιδιά, καθισμένα γύρω του, ήρεμα, προσηλωμένα τον ακούνε με ενδιαφέρον. Σαν πατέρα. Σαν δάσκαλο. Γλυκύτητα και συνάμα σοβαρότητα. Απλότητα και ταυτόχρονα ουσία.

   «Δεν μπορούμε να βγάζουμε τους εαυτούς μας έξω από τα προβλήματα της κοινωνίας. Θεωρώ τους ίδιους τους εαυτούς μας «ευάλωτη ομάδα». Πρέπει να ταυτιστούμε μαζί τους, να καταλάβουμε πως σήμερα είναι αυτοί, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς. Είμαστε αδέλφια και παιδιά του ίδιου Πατέρα Θεού. ….».

   «Μέσα στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού των πάντων, αλλάζουμε και τις λέξεις, το νόημά τους. Η λέξη φιλανθρωπία, σημαίνει αγαπώ τον άνθρωπο και όχι νιώθω οίκτο ή οτιδήποτε άλλο. Αγαπώ τον άνθρωπο στην ολότητά του και θέλω να είμαι όχι δίπλα του, όχι κοντά του, αλλά μαζί του»…

   «Προβληματίζομαι και αγωνιώ για τα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν στην καθημερινότητά τους τα παιδιά. Τα παιδιά είναι το αύριο της Εκκλησίας. …. Αυτό που λέω πάντα είναι να κουβεντιάζουμε και να βρίσκουμε αληθινούς τρόπους επικοινωνίας. Κανένα face book και κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την «πρόσωπο με πρόσωπο» επικοινωνία. Ναι, να βγούμε και να κουβεντιάσουμε, να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε, να συνδιαλεχθούμε όμως.  Οι έννοιες των λέξεων δεν μπορούν να αντικατασταθούν με κάτι άλλο. Τις λέξεις πρέπει να τις κρατάμε στην ακεραιότητά τους και να τις ζούμε στην ακεραιότητά τους. Πρέπει να ξέρω ποιο είναι το αυθεντικό κάθε φορά. Όπως η λέξη «φίλος». … όπως η λέξη «αγαπώ». Αγαπώ σημαίνει κάνω μια ηρωική έξοδο από την καρδιά μου για να πλησιάσω την καρδιά του άλλου.

   «Εμπιστεύομαι εσάς τα παιδιά και κοιτάζοντάς σας, ξέρω ότι μπορείτε να κάνετε τον κόσμο καλύτερο. Θέλω να σας παρακαλέσω να κρατήσετε την ευγένειά σας. Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να είναι ευγενικό, να θέλει να συνδιαλεχθεί, να θέλει να μιλάει και να ξέρει να μιλάει. Είναι πολύ σημαντικό να προβληματίζεται, να έχει στόχους και όνειρα. Για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσμο. Και το αύριο δε φτιάχνει αν δεν λειτουργούμε όλοι μαζί. Το μυστικό είναι να είμαστε όλοι μαζί και να κοιτάμε μπροστά, όπως αυτό που κάνουμε εμείς τώρα εδώ. Αυτό είναι και το μήνυμα της Εκκλησίας. Είμαστε όλοι μαζί, δεν περισσεύει κανείς, δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, δεν υπάρχει αγόρι και κορίτσι, δεν υπάρχουν διακρίσεις. …»

   «Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον του αφού πρώτα «φτιάξει» τον εαυτό του κι έτσι διορθώνεται κι ο κόσμος. Δεν περιμένω να διορθωθεί ο κόσμος, έπειτα το στενό μου περιβάλλον και τελευταίος εγώ. Ο καθένας έχει την προσωπική του ευθύνη. Ο Καζαντζάκης είχε πει «εγώ θα φταίω αν δε φτιάξει ο κόσμος». Οι αλλαγές ξεκινάνε από μέσα μας και οι επαναστάσεις ξεκινάνε από μέσα μας»…

   Ο Σεβασμιότατος ξενάγησε τα παιδιά στο Επισκοπείο και στη συνέχεια στο καινούργιο κτίριο, 3000 τετραγωνικών μέτρων, που ακόμα είναι υπό κατασκευή και που όπως είπε ο ίδιος σύντομα, πιθανότατα τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κάποια τμήματά του. «Θεομήτωρ» το όνομά του. Με πολλή αγάπη και περηφάνια μίλησε γι’ αυτό. Έδειξε κάθε γωνιά του στους μαθητές. Τις δύο αίθουσες συνεδριάσεων με ειδικά διαμορφωμένα δωματιάκια για τους μεταφραστές, την τραπεζαρία, τα 15 δωμάτια  βραχείας φιλοξενίας για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα στέγασης, τη βιβλιοθήκη, το γυμναστήριο, τα δωμάτια που θα στεγαστούν τα 30 παιδιά (έως 50 είναι η δυναμικότητα) με νοητική στέρηση του συλλόγου «αγάπη», με τρία γραφεία για το ιατρικό προσωπικό και δύο εργαστήρια για την εργοθεραπεία τους, τη σχολή βυζαντινής μουσικής, τον εξωτερικό χώρο που θα διαμορφωθεί ως υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων. Μεγάλος ο κατάλογος, μεγάλη και η χαρά του Επισκόπου για όλα αυτά που βλέπει σιγά σιγά να υλοποιούνται.

   Καθώς ξεπροβόδιζε τους  μαθητές, εξέφρασε την επιθυμία  να τον επισκέπτονται συχνά γιατί έτσι κι αλλιώς, όπως είπε, το Δεσποτικό είναι σαν το σπίτι τους που πάντα θα είναι ανοιχτό να τους υποδεχτεί.

   Τον ευχαριστούμε για τη ζεστή φιλοξενία του αυτό το μαγιάτικο πρωινό και για τις όμορφες σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας.”

   Εκτός από τα παραπάνω, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τον Σεβασμιότατο και για την πολύτιμη οικονομική  στήριξή του, που μας έδωσε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε ερμάρια για όλους τους μαθητές μας και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το σχολείο μας με εργαστήρια και τάξεις μαθημάτων.

 

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε πρωτοτύπως στον τοπικό τύπο. Το κείμενο και οι φωτογραφίες απεστάλησαν από το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου και η δημοσίευσή τους γίνεται με την συγκατάθεση των αποστολέων.

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες