Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

3 Νοεμβρίου 2017


Αναδημοσίευση από την ΑΝΩΓΗ

 

   Πλήθος κόσμου γέμισε την εκκλησία  και αργότερα την πλατεία Μεϊντάνι για να τιμήσει την μεγάλη εορτή του Αγίου Γεωργίου του μεθυστή, αλλά και να απολαύσει την φιλοξενία των ενοριτών που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσαν το πανηγύρι στη μνήμη του. Στην μεγάλη Λειτουργία ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης είχε δίπλα του τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο που έκανε τη μεγάλη τιμή στα Ανώγεια να παρευρεθεί σήμερα εδώ.

 

   Παράλληλα με συγκίνηση τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά της στην εκκλησία και την κοινωνία η Δόξα Σαμόλη, που με δάκρυα στα μάτια παρέλαβε από τα χέρια του Μητροπολίτη εκ μέρους της ενορίας μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου και ένα ευχαριστήριο γράμμα. Η Δόξα άφησε τη δική της ιστορία μαζί με τον αείμνηστο σύζυγο της Ορέστη, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, καθώς με μεράκι και ανιδιοτέλεια εργάστηκαν για το καλό της ενορίας και των ανθρώπων της. Μάλιστα εδώ και λίγα χρόνια ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται έξω από το Κέντρο Υγείας έχει χτιστεί με δικά της έξοδα και της οικογένειας της. Η ίδια η Δόξα Σαμόλη βρέθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου απόψε και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει είχε ένα καλό λόγο για όλους όσοι έσπευσαν να τη συγχαρούν για τη βράβευση της και να της ευχηθούν τα καλύτερα για το μέλλον. Παράλληλα με την Δόξα Σαμόλη, τιμήθηκαν με ευχαριστήριες επιστολές από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και την ενορία δυο άξιες γυναίκες, δυο καθηγήτριες που με το έργο τους στηρίζουν το Εργαστήρι Γνώσης της εκκλησίας που λειτουργεί στα Ανώγεια εδώ και τρία χρόνια προσφέροντας δωρεάν φροντιστήρια Αγγλικών αλλά και φιλολογικών μαθημάτων σε μαθητές, ενήλικες αλλά και στους ασυνόδευτους ανήλικους της Εστίας. Η προσφορά όλων τους είναι ανεκτίμητη και η ελάχιστη ανταπόδοση έγινε απόψε με την βράβευση τους.

   Μετά τις βραβεύσεις ο κόσμος κάθισε στην πλατεία Μεϊντάνι και πραγματικά απόλαυσε ένα πλούσιο τραπέζι με όλα τα αυθεντικά Ανωγειανά προϊόντα, προσφοράς και κοινής προσπάθειας όλων των ενοριτών του Αγίου Γεωργίου. Κάθε σπίτι συμμετείχε στην προετοιμασία εδώ και μέρες με τις νοικοκυρές η καθεμιά να φτιάχνει από ένα διαφορετικό φαγητό ή γλυκό και τους άντρες να προσφέρουν το κρέας για το τραπέζι, αλλά και πρόβατα προς τιμήν του Αγίου που κληρώθηκαν και αποδόθηκαν αργότερα στους τυχερούς που τα κέρδισαν . Σύμμαχος στάθηκε σήμερα και ο καιρός, καθώς αν και υπήρχε κρύο, ο ήλιος έκανε την εμφάνιση του και συνόδευσε τον κόσμο να απολαύσει ένα υπέροχο τραπέζι σε μια από τις ωραιότερες πλατείες του τόπου.

   Η Ανωγή σας παρουσιάζει και τις δυο ομιλίες που έγιναν μέσα στην εκκλησία με έντονο συναίσθημα τόσο από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης, όσο και τον π. Ανδρέα που μίλησαν για τον Άγιο Γεώργιο, τον “καπετάνιο” του Μεϊντανιού, τις γυναίκες που βραβεύτηκαν για την προσφορά τους, αλλά και την αξιοπρεπή  στάση ζωής που πρέπει όλοι να τηρούμε με σεβασμό στον εαυτό, τις δυνάμεις μας και τον συνάνθρωπο μας. Αναλυτικά: 

  

   Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ.κ. Ευγένιος: ”Εμείς οι χριστιανοί όπως έχω πει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, ούτε φοβισμένοι είμαστε ούτε φοβικοί απέναντι σε κανέναν και σε τίποτα. Κρατάμε το Ευαγγέλιο μας και κοιτάμε μπροστά, έχοντας αγάπη προς όλους και όλα. Αγαπούμε, συγχωρούμε και προχωρούμε..”

    “Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στο Ναό του καπετάν ΑΪ Γιώργη, εδώ στο Μεϊντάνι, εδώ στα Ανώγεια μας. Που αξιώθηκα εξ ονόματος σας να τελέσω την Θεία Λειτουργία και να παρακαλέσω για μια ακόμη φορά το Θεό, να σκεπάζει τα Ανώγεια μας, τα σπίτια σας και τα παιδιά σας. Να ευλογεί τη ζωή σας, τις εργασίες σας. Να ευλογεί τους απανταχού Ανωγειανούς που διακρατούν τα ζώπυρα της ευσέβειας, της Πίστης και του Ορθόδοξου Πολιτισμού μας και τις αρχές και τις αξίες του τόπου μας όπου κι αν βρίσκονται, πολύ ψηλά. Χαίρομαι σήμερα που με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, κλήθηκα από τον π. Ανδρέα, τον καλό σας εφημέριο, να επαινέσω και να τιμήσω τη Δόξα Σαμόλη, που είναι ταυτισμένη με τούτο τον τόπο, με τούτο το Ναό, με τον Άγιο. Δόξα τω Θεό επί πολλές σειρές ετών αξιώθηκε να τον διακονεί και είμαι σίγουρος ότι αν ήθελε να μιλήσει θα έλεγε πολλά από τις πνευματικές εμπειρίες που έχει ζήσει εδώ μέσα όλα αυτά τα χρόνια συντροφιά με τον μεγάλο Άγιο των Ορθοδόξων, τον τόσο λαοφιλή Άγιο, τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο του οποίου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων σήμερα γιορτάζει η εκκλησία μας.

   Την ευχαριστώ από καρδιάς και θα ήθελα μαζί με όσα είπε ο π. Ανδρέας να προσθέσω την ευαρέσκεια της τοπικής μας εκκλησίας και της Μητρόπολης μας για το πρόσωπο της και την αφοσίωση της  οικογένειας της στη διακονία αυτής της εκκλησίας, στην δική σας τελικά διακονία. Γιατί όταν διακονούμε την εκκλησία σε όποιο τομέα εκείνη μας καλέσει, τελικά τη διακονία του λαού μας επιτελούμε και στο λαό μας επιστρέφει ότι δίνομαι στην εκκλησία μας. Έτσι έχουμε παιδαγωγηθεί, αυτό έχουμε μάθει και αυτό είναι η εκκλησία μας τελικά. Μια μεγάλη οικογένεια που ο καθένας προσφέρει ότι μπορεί στον άλλο ή καλύτερα για να ακριβολογήσω προσφέρεται ολοκληρωτικά. Γιατί σε εμάς στην εκκλησία δεν είναι τόσο δόκιμο το ρήμα δίνω, όσο το ρήμα δίνομαι. Άλλο πράμα είναι να δίνεις και άλλο πράμα είναι να δίνεσαι. Εμείς μαθαίνουμε να δινόμαστε στον αδερφό μας και δεν υπάρχουν για μας ξένοι και άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού. Αλλά όλοι είμαστε αδέρφια, παιδιά του ίδιου Θεού Πατέρα και δεν περισσεύει κανείς και κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλου και κοιτάμε μπροστά. Αφήνοντας πίσω ότι από το παρελθόν μας θλίβει, ότι μας στεναχωρεί, ότι μας κρατάει δέσμιους ανθρώπινων παθών ή αδυναμιών που και αυτές κατανοητές είναι τελικά.

   Σήμερα στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου και καθώς βλέπω τα πρόσωπα σας και τιμώντας τη Δόξα και τις άλλες δυο κυρίες για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούν στο Εργαστήρι Γνώσης τούτης της ενορίας, βρίσκω την αφορμή να σας πω ότι ο Άγιος Γεώργιος παρά τις μυθικές διαστάσεις που έχει προσλάβει στη συνείδηση των Χριστιανών, δεν είναι μύθος. Είναι ένας Άγιος, άνθρωπος σαν κι εμάς, που πίστεψε πολύ στον Χριστό και δόθηκε κυριολεκτικά και δεν άφησε τίποτε να τον αποστασιοποίηση από την μοναδική του αυτή αγάπη. Κι όταν τον καλούσαν να αρνηθεί τον Χριστό, να αποκαθηλώσει την εικόνα του από το εικονοστάσι της καρδιάς του και να ανεβάσει εκεί ψηλά τα είδωλα που του πρόσφεραν και ο Άρχοντας είτε με θέλγητρα αρχικά είτε με φόβητρα αργότερα του ζητούσε να αφήσει την πίστη του και να πιστέψει και να θυσιάσει σε αυτά τα είδωλα, εκείνος προτίμησε να χάσει τη ζωή του και να ποτίσει με το αίμα του το δέντρο της πίστης, παρά να γίνει προδότης. Αυτός ήταν ο Άγιος Γεώργιος και για αυτό τον τιμούμε. Γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές, τις αξίες και τις αγάπες του, αλλά ήταν ένας άνθρωπος που προτίμησε να πεθάνει για αυτά που πίστευε, παρά να ζει ατιμωτικά. Αυτός είναι ο κάθε χριστιανός, ένας μικρός Αϊ-Γιώργης αγαπητά μου παιδιά. Κι ο χριστιανός ξέρει πότε να ‘ναι αγωνιστής, πότε επαναστάτης, πότε να είναι αντιστασιακός, πάντα κρατώντας τις αρχές και τις αξίες του. Αυτά που διδάχθηκε μέσα στο σώμα της Αγίας μας εκκλησίας. Και ξέρει προπάντων να θυσιάζεται και όχι να θυσιάζει. Να σταυρώνεται και όχι να σταυρώνει. Να χύνει το αίμα το δικό του και όχι να χύνει το αίμα των άλλων παρά μόνο όταν υπερασπίζεται την Πατρίδα του τον πολιτισμό του, το σπίτι του, την οικογένεια του και προπάντων την αγία του Πίστη. Ο Χριστιανός σκοτώνεται και δεν σκοτώνει όπως κάνουν κάποιοι άλλοι που πιστεύουν διαφορετικά.

   Αυτό έγινε με τον Άγιο Γεώργιο και αυτό είναι το μήνυμα του σήμερα. Ο Άγιος Γεώργιος υπήρξε θύμα θρησκευτικού φανατισμού. Οι δήμιοι του ήταν φανατικά θρησκευόμενοι στη δική τους θρησκεία. Ο Άγιος Γεώργιος υπήρξε θύμα θρησκευτικού φανατισμού και οι Άγιοι μάρτυρες όλοι. Ο θρησκευτικός είναι ο χειρότερος φανατισμός που υπάρχει. Μακριά από μας τους χριστιανούς οι φανατισμοί. Εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτά, είμαστε μεν πιστοί, αλλά όχι φανατικοί. Ο Χριστιανός είναι πιστός αλλά όχι φανατικός. Και είναι φιλόπατρις αλλά όχι εθνικιστής, γιατί αυτά τα δυο δεν ταιριάζουν. Εθνικισμός και φιλοπατρία είναι εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες. Και πολλές φορές οι Άγιοι μάρτυρες δεν ήτανε μόνο θύματα θρησκευτικού φανατισμού, αλλά και εθνικής μισαλλοδοξίας. Να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτούς τους δυο πειρασμούς. Που όμως μας χάρισαν πολλούς Αγίους, μεταξύ των οποίων τον Άγιο Γεώργιο. Αυτό ήθελα να πω σήμερα στην αγάπη σας. Πως έχουμε ένα Άγιο, λεβέντη, καβαλάρη, καπετάνιο, που μας ζητά να έχουμε τη δική του λεβεντιά, τη δική του ζωντάνια, τη δική του παρρησία, τη δική του ομολογία, το δικό του σθένος, τη δική του ψυχική δύναμη που τον έκανε να μη τα χάσει μπροστά στους ισχυρούς της ημέρας, αλλά να πει αυτό που πίστευε και τελικά να μαρτυρήσει για αυτό που πίστευε και να γίνει πρότυπο προς μίμηση για όλους εμάς μέχρι σήμερα.

   Ο Άγιος Γεώργιος να μας ευλογεί όλους, να μας σκεπάζει και να μας δίνει ανδρεία πνευματική από τη δική του ανδρεία. Για να συνεχίζουμε τον αγώνα μας αδελφωμένα και ενωμένα και να κοιτάμε μπροστά χωρίς να φοβόμαστε τίποτα. Γιατί εμείς οι χριστιανοί όπως έχω πει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, ούτε φοβισμένοι είμαστε ούτε φοβικοί απέναντι σε κανέναν και σε τίποτα. Κρατάμε το Ευαγγέλιο μας και κοιτάμε μπροστά, έχοντας αγάπη προς όλους και όλα. Αγαπούμε, συγχωρούμε και προχωρούμε. Αυτό είναι το μήνυμα της δικής μας ζωής και έτσι πορευόμαστε τον δρόμο της. Πάτερ Ανδρέα και πάλι σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες σήμερα, να αγκαλιάσει το βλέμμα μου τους καλούς σου ενορίτες και τα Ανώγεια μας, τα παιδάκια μας που σήμερα ήρθαν από τα σχολεία τους εδώ, στο Ναό του Αϊ-Γιώργη να λειτουργήσουμε μαζί στη χάρη του. Χάρηκα τόσο πολύ που τα κοινώνησα και ευχαριστώ τις καλές τους δασκάλες που τόσο επιμελώς τα έφεραν μπροστά στο Άγιο ποτήρι ο και μου έδωσαν αυτή τη χαρά. Θα παραδώσω τώρα την εικόνα του Αγίου καπετάν Αϊ-Γιώργη εκ μέρους της ενορίας αυτής, στην Δόξα για να την ευλογεί μέχρι τα βαθιά της γεράματα…”

 

   π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης: ”Η Δόξα κράτησε ψηλά τη σημαία της Εκκλησίας και της οικογένειας. Δόξα σε ευχαριστούμε για όσα έκανες και ευχόμαστε να βρεθούν κι άλλοι να ακολουθήσουν το δρόμο σου. .”

   “Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε μια γυναίκα που αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της υπηρετώντας την εκκλησία, την ενορία μας, τον Αϊ Γιώργη. Η Δόξα με ταπεινοφροσύνη δόξαζε κάθε μέρα τον Άγιο προστάτη της ενορίας μας. Δεύτερο σπίτι της ήταν Αι Γιώργης. Η προσφορά της ανεκτίμητη όλα αυτά χρόνια, τόσο η δική της όσο και του αείμνηστου συζύγου της. Αποκορύφωμα ο ναός που έχτισαν στην αυλή του Κέντρου Υγείας. Η οικογένεια της πρέπει να είναι υπερήφανη για το έργο της. Η Δόξα κράτησε ψηλά τη σημαία της Εκκλησίας και της οικογένειας. Δόξα σε ευχαριστούμε για όσα έκανες και ευχόμαστε να βρεθούν κι άλλοι να ακολουθήσουν το δρόμο σου. Ο Θεός να σε ευλογεί.

   Σήμερα, με την ευκαιρία θα τιμήσουμε και δυο τους ανθρώπους για το έργο τους στο Εργαστήριο Γνώσης. Την Βάσω Χριστοδούλου και την Μίρκα Χαιρέτη. Σας ευχαριστούμε για όσα κάνετε και να είστε βέβαιες ότι ο Θεός θα σας το ανταποδώσει! Είστε η προσωποποίηση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς...”

 

Φωτογραφίες: Αγγέλα Σκουλά

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες