Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ

ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ

ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ, ΤΟΥ ΚΡΗΤΟΣ,

ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

21 και 22 Ιανουαρίου 2019

Παρατίθενται τα σχετικά δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό από το ιστολόγιο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτου Καποδίστρια, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

 

 

Πανηγυρικός Εσπερινός

στο Γαϊτάνι Ζακύνθου

για την μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός

 

Δειλινό της Δευτέρας, 21ης Ιανουαρίου 2019, στον Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως, στην κωμόπολη Γαϊτανίου Ζακύνθου, εψάλη ο εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του τιμωμένου αύριο Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, του εκ της μεγαλονήσου Κρήτης, του Οποίου το λείψανο σώζεται στη Ζάκυνθο από το 1669, θησαυριζόμενο πλέον στον εν λόγω Ναό.

 

Των πανηγυρικών Εσπερίων χοροστάτησε ο ειδικά για την εορτή ελθών στη Ζάκυνθο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, εν συγχοροστασία του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, αφού προηγήθηκε η καθιερωμένη λιτή του Λειψάνου τρις εντός του Ναού, η εναπόθεσή Του στην θύρα της προσκυνήσεώς Του και Δέηση ενώπιόν Του.

 

Στο τέλος του Εσπερινού ο Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος Δ΄ καλωσόρισε τον αρχαίο φίλο της Ζακύνθου, Μητροπολίτη Ρεθύμνης, με την ευκαιρία της μνήμης της οσιακής κοιμήσεως του Κρητός Οσίου Ιωσήφ, ευκαιρίας δοθείσης εν προκειμένω από την συμπλήρωση 350 χρόνων εκ της Μετακομιδής του Λειψάνου του Οσίου από την Κρήτη, το 1669, αμέσως μετά την πτώση του Χάνδακα.

 

Ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε συγκινημένος τον Σεβ. Ζακύνθου για την αδελφική δοχή όλα αυτά τα χρόνια, ενθυμούμενος ότι από το 1986 ιστορείται η σχέση του ιδίου με την Ζάκυνθο και τους δύο ολόσωμους Αγίους της Διονύσιο και Ιωσήφ, από τότε που τον οδήγησαν ως φοιτητή εδώ οι φίλοι και συμφοιτητές του π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο σήμερα Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζακύνθου και ο σήμερα Θεολόγος κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος. Έκτοτε οι δύο Άγιοι της Ζακύνθου έγιναν οι προσωπικοί Φύλακες και Προστάτες του κ. Ευγενίου, κάθε χρόνο μάλιστα προσπαθεί να έρχεται προσκυνητής στη Ζάκυνθο για να προσκυνήσει.

 

Ο κ. Ευγένιος ανέφερε επίσης ότι στο συγκεκριμένο ταξίδι του συνοδεύεται από την ευσεβέστατη Οικογένεια Μαραγκουδάκη, τα μέλη της οποίας, εξ ευλαβείας πολλής ορμώμενοι και σε συνεννόηση μαζί του, ανήγειραν στο Ρέθυμνο ωραίο Ναό προς τιμήν του Κρητός αγίου Ιωσήφ, ώστε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Οσίου να αποκτήσει ευχαριστιακό οίκο και θυσιαστήριο. Τόνισε, εξάλλου, εμφατικά ότι όντως το έργο αυτό ήταν έργο Θεού, καθότι ο εν λόγω Ναός με τα προσκτίσματά του οικοδομήθηκαν σε μόλις οκτώ ημέρες!!!

 

Τέλος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης απηύθυνε επίσημα πρόσκληση στον Σεβ. Ζακύνθου, να επισκεφθεί τη Μητρόπολη Ρεθύμνης εντός του τρέχοντος έτους κι εκεί να εγκαινιάσει τόσο τον νεόδμητο Ναό του Οσίου Ιωσήφ, όσο και άλλον νεοανεγερθέντα επ' ονόματι του Αγίου της Συγγνώμης Διονυσίου του εν Ζακύνθω.

 

Σημειωτέον ότι στον Εσπερινό έλαβαν μέρος οι παρεπιδημούντες Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πόγκας - Πρωτοσύγκελος Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Βογιατζής - Εφημέριος του Ναού Αγ. Δημητρίου του χωριού Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου και ο Πρεσβύτερος Σταμάτιος Μηλαθιανάκης - Εφημέριος του Ναού Παναγίας Καμαριανής Νέας Αλικαρνασσού Κρήτης.

 

 

Λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο

προς τιμήν του Κρητικού Οσίου Ιωσήφ

στο Γαϊτάνι Ζακύνθου

 

Η καρδιά της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου κτυπούσε σήμερα, σε ρυθμούς προσευχητικούς και σεμνά πανηγυρικούς, στον περικαλλή Ενοριακό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαϊτανίου, όπου θησαυρίζεται το ιερό Λείψανο του Κρητός Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου (1440-1511).

 

Παρενθετικώς θυμίζουμε ότι το Λείψανο του Οσίου μετακομίσθηκε από τους πρόσφυγες Κρήτες στην Ενετοκρατούμενη Ζάκυνθο πριν από 350 χρόνια, δηλαδή στις 29 Αυγούστου 1669, τότε που ο Χάνδακας έπεσε τους πολιορκητές Οθωμανούς. Έκτοτε υπάρχει στο Γαϊτάνι Ζακύνθου, αναδεικνυόμενο πηγή πνευματικότητας και αγιασμού για όσους το επιθυμήσουν. Σημειωτέον ότι, όπως έχει ανακοινώσει σε συνέδριο ο γράφων, το 1915 οι απόγονοι της κρητικής Οικογένειας Μαντινειού -η οποία έφερε το Λείψανο προ αιώνων από τη μεγαλόνησο στη Ζάκυνθο- το πούλησαν στην Ενορία του Γαϊτανίου, οπότε αποψιλώθηκαν οι Μαντινειοί στο εξής από το οποιοδήποτε δικαίωμά τους επ' αυτού.

 

Σήμερα, λοιπόν, 22α Ιανουαρίου 2019, ημέρα κατά την οποίαν τιμάται η μνήμη του οσίου, πραγματοποιήθηκε εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη, στην οποία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, περιστοιχιζόμενοι από Ιερείς, μεταξύ των οποίων ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πόγκας - Πρωτοσύγκελος Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Βογιατζής - Εφημέριος του Ναού Αγ. Δημητρίου του χωριού Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου και ο Πρεσβύτερος Σταμάτιος Μηλαθιανάκης - Εφημέριος του Ναού Παναγίας Καμαριανής Νέας Αλικαρνασσού Κρήτης.

 

Στην απόλυση ο Σεβ. Ευγένιος, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την καρδιακή ευγνωμοσύνη του, τόσο προς τον Άγιο Θεό, όσο και τον τιμώμενο Όσιο για το ότι παλαιόθεν, από τριακονταετίας και πλέον, αξιώθηκε να επισκεφθεί ως νεαρός φοιτητής τη Ζάκυνθο, να γνωρίσει και να προσκυνήσει εκ του πλησίον τον συντοπίτη του Κρήτα Άγιο, συνδεόμενος συνάμα τόσο με την τοπική Αγιολογία, όσο και με τους ανθρώπους της νήσου. Έδειξε, εξάλλου, το ολόρθο Λείψανο του Ηγιασμένου Πατρός ως διαιώνια προοπτική και της δικής μας ανθρώπινης φύσεως προς τα Έσχατα, πλάι στον Ποιητή και Πλάστη του Παντός.

 

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας παρατέθηκαν πλούσια κεράσματα στο Αρχονταρίκι της Ενορίας, δίπλα στον Ναό, εκ μέρους του καλού Εφημερίου π. Κωνσταντίνου Γιαννιτσιώτη και των Μελών του περί αυτόν δραστήριου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

 

Σε όλες τις ιερές Ακολουθίες παρών ήταν ο εφησυχάζων πρώην Εφημέριος της Ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σεμιτέκολος, ο οποίος δαπάνησε παιδιόθεν την κάθε ικμάδα του για την προκοπή της κωμοπόλεως του Γαϊτανίου.

 

Κείμενο ρεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες