Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον
Οικουμενικον Πατριαρχείον

 

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΗΣ ΞΕΝΑΓΟΥ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ κ. ΑΘΗΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ-ΣΦΑΚΑΚΗ

ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Η ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΣ ΕΙ ΚΥΡΙΕ

ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΡΝΑΡΟΥ»

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Μνήμης των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Νεομαρτύρων, Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, ολοκληρώθηκαν εφέτος με την ομιλία της ξεναγού και συγγραφέως κ. Αθηνάς Κυριακάκη-Σφακάκη, με θέμα: «Η ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΣ ΕΙ ΚΥΡΙΕ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΡΝΑΡΟΥ».

 

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30ή Οκτωβρίου 2017, στην αίθουσα του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης.

Με πολύ γλαφυρό και χαρισματικό λόγο η κ. Σφακάκη καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο κατά την «ξενάγηση» στις λεπτομέρειες του μνημειώδους αυτού έργου του Ιωάννου Κορνάρου, το οποίο ιστορήθηκε το 1770, στην Ιερά Μονή της Κυρίας Ακρωτηριανής, ευρύτερα γνωστή σήμερα ως Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας (δείτε την εικόνα εδώ).

Στην εικόνα «Μέγας ει, Κύριε» ο Κορνάρος υπομνημάτισε με τον χρωστήρα του την δεύτερη ενότητα της ευχής του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Σωφρονίου, η οποία αναγιγνώσκεται στην Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων. Η ενότητα αυτή, περιγραφική των θείων έργων, αρχίζει με την φράση: «Μέγας ει, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα σου, και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου...».

Ο Ιωάννης Κορνάρος υπομνηματίζει μία προς μία τις φράσεις της ευχής, τις οποίες αριθμεί από 1 μέχρι 61. Τον κεντρικό κάθετο άξονα της εικόνας συνθέτουν τέσσερεις παραστάσεις: Η Αγία Τριάδα, η Βάπτιση του Ιησού, η Θεοτόκος, Ένθρονος, Βρεφοκρατούσα δεξιόθεν και η Κάθοδος του Ιησού εις τον Άδη. Διάσπαρτα, χωρίς διάχωρα, 61 εικονίδια καλύπτουν την επιφάνεια της εικόνας και, μεταξύ αυτών, έχουν ιστορηθεί γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης. Εικονίζονται και τα τέσσερα στοιχεία από τα οποία συνεστήθη το σύμπαν (Γη, Πυρ, Αέρας και Ύδωρ). Επί των ακτίνων των εκπορευομένων από την Αγία Τριάδα, ο Κορνάρος έχει αναγράψει τους μήνες του έτους και έχει εικονίσει τα ζώδια.

Η εικόνα αυτή είναι μοναδικό μνημείο της Μεταβυζαντινής ζωγραφικής, λόγω του μεγέθους και της πλοκής των παραστάσεων. Ουδείς άλλος, προ ή μετά τον Ιωάννη Κορνάρο ιστόρησε την ευχή του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία αποδίδεται στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Σωφρόνιο. Ο Πατριάρχης Σωφρόνιος, με έργο υμνολογικό, ρητορικό, θεολογικό και αγιογραφικό, υπήρξε η τελευταία μεγάλη πνευματική μορφή της προϊσλαμικής Βυζαντινής Ανατολής.

Η Μονή Τοπλού λειτούργησε ως κοιτίδα Ορθοδοξίας και Ελληνισμού από της ιδρύσεώς της. Ο Ηγούμενός της Γαβριήλ Παντόγαλος ανακαίνισε την Μονή, μετά την καταστροφή του 1612, και, παρά τις μετέπειτα τμηματικές καταστροφές και παρεμβάσεις, η συνολική γενική μορφή του οικοδομήματος δεν έχει αλλάξει ριζικά. Ο Παντόγαλος περιγράφεται με ομηρικούς χαρακτηρισμούς στην εντοιχισμένη, στον δυτικό τοίχο του Καθολικού της Μονής,  εγχάρακτη επιγραφή.

Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος Στυλιανός Καλαϊτζάκης, Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο οποίος απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Πέμπτης και των Χριστουγέννων, ποιητικά έργα του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Σωφρονίου.

Στο τέλος της εκδηλώσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, αντιφωνώντας στις ευχαριστίες της κ. Σφακάκη προς την Ιερά Μητρόπολη και τον ίδιο για την διοργάνωση της ομιλίας της, εξήρε την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά της συγγραφέως στον πολιτισμό και τα γράμματα της Κρήτης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί άνθρωποι του τόπου μας και εκπρόσωποι αρχών και φορέων, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Φρούραρχος Ρεθύμνης κ. Αλέξανδρος Παπαδάκης, ο Άρχων Ιερομνήμων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Μιχαήλ Τρούλης και άλλοι.

 

 

 
© 2010 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη - Τηλεφωνικό Κέντρο 28310 22415 - Fax 28310 28557
 

Ρέθυμνο 

HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno 

Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες