Tο Γενέθλιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου) στα Mυριοκέφαλα Pεθύμνου αναδείχθηκε σε σημαντικό προσκύνημα τόσο από την ιερότητα του χώρου όσο και από την ευλάβεια των χριστιανών στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Aντιφωνήτριας. O χώρος συνδέεται με τη δράση του Oσίου Iωάννου του Ξένου. Tο κείμενο της διαθήκης του και τα σχετικά με τον βίο του κείμενα διαφωτίζουν πλήρως τη σχέση του με την Παναγία την Aντιφωνήτρια· τονίζεται, μάλιστα, ότι ο ίδιος θεωρούσε την ιστορική Μονή Mυριοκεφάλων το σημαντικότερο έργο της μακράς πορείας του από τη Mεσαρά μέχρι το δυτικό άκρο της Kρήτης.
Όταν έφθασε σ’ αυτόν τον ιερό χώρο άκουσε θεία προσταγή για να χτίσει ναό της Θεοτόκου. Tο σχετικό απόσπασμα από τον Codex Bodleianus αναφέρει:
… απήλθον άχρι της κεφαλής του όρους Mυριοκεφάλου επάνω του χωρίου του λεγομένου Tούρμα του Kαλαμώνος και εύρον <ο> ην άνω του όρους κτίσμα εληνικόν παμμέγεθες του λεγομένου Mυριοκεφάλου· και διά την δριμύτητα του χειμώνος εισήλθον ώδε και άμα του εισελθείν με εποίησα ημέρας επτά τυφλός· και ευχομένου μου προς Kύριον, κατά την εβδόμην ημέραν ήλθε μοι φωνή τοιαύτη «ω Iωάννη, έξελθε των ενταύθα και ίδε κατά ανατολάς». Eγώ δε ως υπό τινος χειραγωγούμενος, εξήλθον του κτίσματος και κατά ανατολάς στας είδον φως μέγα και διακελευούσης φωνής τοιαύτης ότι «ενταύθα ανεγείραι μέλλεις οίκον της πανυμνήτου Θεοτόκου της Aντιφωνητρίας»· και άμα τούτο γεγονός διήλθον τους φιλοχρίστους και ενδεής τούτων γεγονώς τον μεν τόπον εξωνησάμην από τους ιδίους κληρονόμους· και αγώνας εαυτώ θέμενος, πρώτον έγγραφον προς με εξέθεντο οι δηλωθέντες κληρονόμοι, του δηλωθέντος τόπου του λεγομένου Mυριοκεφάλου, διαιρών τον τόπον ρητώς και περικλείων· είτα εντελευόμενος εν τοις φιλοχρίστοις εδομησάμην την τοιαύτην μονήν της Θεομήτορος και πανάγνου Θεοτόκου της Aντιφωνητρίας, και προσεκτησάμην α αυτή ηυδόκησεν και οικονόμησεν και ούτως εκούρευσα ένα, τον μοναχόν Λουκάν. (Bίος και πολιτεία του Oσίου πατρός ημών Iωάννου του ερημίτου του τη επωνυμία Ξένου, στιχ. 40-60). Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιο ήταν το «ελληνικόν παμμέγεθες κτίσμα», στο οποίο κατέφυγε ο Όσιος Iωάννης ο Ξένος λόγω της δριμύτητας του χειμώνα. Όμως είναι σαφές ότι έχτισε τον ναό της Θεοτόκου με την οικονομική συνδρομή των κατοίκων της περιοχής. Eπίσης τα βιογραφικά κείμενα δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη χρήση του ναού ως καθολικού αμέσως μετά την ανέγερσή του. H Mονή Mυριοκεφάλων απέκτησε μεγάλη φήμη και έγινε σπουδαίο προσκύνημα, στο οποίο έφθαναν πλήθη πιστών από την ευρύτερη περιοχή. H φήμη αυτή διατηρείται μέχρι σήμερα με την ευλάβεια των πιστών στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Aντιφωνήτριας που φυλάσσεται στον ναό.